„Zásadním objevem během obnovy jsou renesanční záklopové trámové stropy ve dvou místnostech, gotické okno a sedlový portál. Hodnotnou je rovněž pokojová výmalba v patře z přelomu 19. a 20. století,“ uvedla Martina Indrová, ředitelka územního odborného pracoviště NPÚ v Telči.

Podle ní velké ocenění patří majiteli objektu, Pavlu Jeriemu, za úsilí a vlastní snahu, kterou do obnovy objektu vkládal. „Všechny úpravy respektují skutečnost, že se jedná o obnovu historické architektury s přímou vazbou na památkově chráněné území Telče,“ konstatovala ředitelka Indrová.

Jde o jednoposchoďový dům o sedmi okenních osách. Vstupní síň a průjezd jsou zaklenuty valenými klenbami, v zadním traktu se nachází místnost s křížovou klenbou. Součástí domu jsou původní sklepy. Vystavěn byl při přestavbě bývalého špitálu v 16. století.

Setkání rodáků, občanů a přátel Kostelní Myslové zpestřilo divadelní představení či výstava fotografií.
OBRAZEM: KoMyCi pobavili rodáky a přátele Kostelní Myslové

Záchrana objektu byla zahájena v červnu 2014. Součástí byly i sondy do konstrukcí, které odkryly stropní konstrukci. V letech 2015 až 2016 proběhla celková obnova domu, při které byly odkryty trámové stropy v přízemí i patře a bylo otevřené zazděné gotické okno.

„V celém domě byly rehabilitovány interiéry, konzervovány a doplněny historické omítky a rekonstruovaná starší pokojová výmalba místností v patře. Původní konstrukce pavlače se nedochovala,“ popsala Indrová. Nová pavlač je tedy vystavěné dle posledních doložených pozůstatků.

Objekt slouží pro trvalé bydlení. Cenu Patrimonium pro futuro vyhlašuje NPÚ už počtvrté. Smyslem ceny je upozornit na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče, ukázat, co se povedlo a ocenit ty, kteří se o to zasloužili.

Eliška Kubíková pracuje v jihlavské zoologické zahradě 28. rokem. Od roku 2005 stojí v jejím čele. Během jednoho roku ji chce předat dál.
V horizontu jednoho roku chci zoo předat dál, říká Kubíková