Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí České republiky totiž vyhlásilo druhé kolo zmíněného dotačního programu.

Projekt Dešťovka je zaměřený na podporu využívání srážkové a odpadní vody v domácnostech a na zahradách. V prvním kole programu požádalo o dotace celkem 95 žadatelů z Kraje Vysočina. „Ti si řekli dohromady o částku zhruba 4,5 milionů korun. Největší zájem byl na Vysočině o kombinovaný systém nádrže na dešťovou vodu na zálivku zahrady a použití v domácnosti,“ informovala Lucie Früblingová, mluvčí Státního fondu životního prostředí České republiky.

Největší šanci dosáhnout na dotaci mají obyvatelé suchých obcí. Těch je momentálně na Vysočině podle stále aktualizovaného seznamu celkem 25. „Zda žadatel bydlí právě v takové oblasti, si může ověřit podle seznamu na webových stránkách dotacedestovka.cz, případně se dotázat přímo na obecním úřadu, zda obec požadavky suché obce splňuje, a to pak k žádosti doložit,“ řekla Früblingová.

Jednou takovou suchou obcí, konkrétně na Žďársku, je i Pokojov. „Do vodojemu v Bohdalově, který zásobuje vodou i Pokojov, musíme v těchto dnech vodu dovážet, protože jí je nedostatek. Takto jsme napouštěli i v zimě, pak byl chvíli klid a teď se to musí řešit znovu. Takový problém tu máme poslední dva roky,“ popsala aktuální situaci s vodou starostka Pokojova Dana Březková.

V Pokojově tak místním zakázali napouštět bazény, cisterny, akumulační nádrže nebo studně, zalévat zeleň, kropit komunikace, chodníky a ostatní plochy, mýt vozidla a ostatní činnosti nesloužící k pitným a hygienickým účelům. „Lidé u nás zákazy dodržují, protože sami pociťují, že je vody málo. Každý si tak uvědomuje, že s vodou musí šetřit,“ pověděla Březková.

Dodala také, že zatím neví, zda se někdo z Pokojovských o dotaci přihlásí. „Myslím si ale, že o tom lidé začínají uvažovat,“ řekla Březková.

Šanci na získání dotace má každá domácnost. „Vzhledem k tomu, že polovina alokace se bude rozdělovat jen do oblastí ohrožených suchem, určitou výhodu tak mají majitelé rodinných domů právě z těchto nejvíce postižených lokalit,“ uvedla Früblingová.

V první vlně dotací vyčlenil Státní fond životního prostředí 110 milionů korun. „V druhé vlně je k dispozici více než dvojnásobek peněz, tedy 240 milionů korun, které postačí odhadem pro minimálně pět tisíc domácností, což je zhruba jednou tolik než v rámci první výzvy,“ prozradila Lucie Früblingová.

Ilustrační foto.
V minulosti za krádež seděl, krade přesto dál

Své žádosti mohou zájemci o dotace podávat elektronicky od 7. září až do vyčerpání 240 milionové alokace. „Již nyní se ale mohou zájemci seznámit s podmínkami dotace,“ doplnila Früblingová.

Typy podporovaných systémů i výše dotace zůstávají stejné jako v první výzvě a mohou pokrýt až 50 procent výdajů. Jedna domácnost si tak může přijít až na 105 tisíc korun. „Kdo nemá v době sucha čím zalévat a zároveň chce ušetřit, tak by neměl váhat, protože zájem o dotace očekáváme opět velký. Úspěch prvního kola, kdy byly dotace rozebrány během 28 hodin, mluví sám za sebe a jasně ukazuje, že program zafungoval přesně tak, jak jsme v loňském roce zamýšleli, a to motivuje lidi k udržitelnému hospodaření s vodou," pochvaloval si ministr životního prostředí Richard Brabec.