Mladí lidé z České republiky, Malty, Polska a Maďarska okusí skutečnou farmářskou práci a učí se drátkovat, plést košíky, opracovávat dřevo a nebo péct chleba či vyrábět sýr.

Všechny tyto aktivity v rámci mezinárodní výměny mládeže pořádá Sdružení na podporu mezinárodního přátelství Slunce. Tématem je tradiční způsob života.

„Cílem projektu je mládeži ukázat, jak se žilo ještě v nedávných dobách nejen na vesnici, ale zároveň jim ukázat cestu k vlastní soběstačnosti," uvedla vedoucí projektu Alena Mikulíková. Mezinárodní kemp začal minulý pátek a potrvá do pátku 16. srpna.

Štěstí náhradníka

V sobotu byly na programu řemeslné workshopy. Na čtyřech stanovištích si účastníci postupně vyzkoušeli řezbářství, pletení z pedigu, drátkování a malování hrnečků. V každé skupině byl vždy jeden český účastník, který pomáhal s překladem pro cizince. U pletení košíků to byla sympatická Monika Zemanová, studentka jihlavského gymnázia.

„Účastnila jsem se už podobného projektu v Estonsku, kde mě to nadchlo, takže jsem to chtěla zkusit i u nás. Původně jsem byla jako náhradník, ale naštěstí to nakonec vyšlo a teď jsem tady," netajila nadšení Monika Zemanová.

Monika se nejvíce těší právě na to, že si bude moci sama vyrábět předměty a zjistí, jak se to dělalo dříve. „Také se těším na poznávání dalších kultur," dodala Zemanová.

S podobným cílem přijel na Chaloupky až z Malty mladík Julio. „Chci poznat venkovskou kulturu, navázat kontakty s novými přáteli, ochutnat odlišné jídlo a získat nové zkušenosti," popsal motivaci, proč se vydal přes půlku Evropy, Julio z malé vesnice na Maltě. „Nejvíce se těším, až půjdeme pracovat na farmu. Nikdy jsem podobné věci nezkoušel," dodal s úsměvem mladý Malťan.

Každý den se na Chaloupkách ponese v určitém duchu. V neděli byl například přírodní den, kdy účastníci poznávali přírodní zákonitosti. V týdnu se vydají na farmu, kde si vyzkouší, jak se kydá hnůj, podestýlá zvířatům a v neposlední řadě dojde také na krmení. „Dále máme v plánu exkurze do mlýna a na kozí farmu a čekají nás také národní dny, kdy každý představí, co je tradiční v té dané zemi," popsala další aktivity Mikulíková. A až dojde na potravinářský den, účastníci ve věku sedmnáct až pětadvacet let se pokusí upéct chleba a nebo vyrobit vlastní sýr.

Ojedinělý projekt, který v těchto dnech na Chaloupkách probíhá, finančně podpořil evropský program Mládež v akci a také Kraj Vysočina.