Zatímco počasí letním lyžařům moc nepřálo, nálada byla během celého dopoledne velmi příjemná. Organizátoři se nenechali zaskočit neustávajícím deštěm a program Sedlického úprku upravili. „Tradičně odstartujeme na Masarykově náměstí, přes které pojedeme první kolečko. Poté se dopravíme do Pavlova a odtud na vlak do Rynárce, kde budeme pokračovat již tradičně směr Nová Buková,“ nastínil závodníkům záložní plán ještě před startem jeden z organizátorů David Valenta.

Po sobotní deváté hodině tak ze startu vyjeli po pelhřimovském náměstí první lyžaři. „Je to sportovně – turisticko - společensko - recesistický, i když toto slovo opravdu nemáme rádi, závod na lyžích,“ popsal Sedlický úprk Valenta.

Letní lyžaři se o prázdninách s nadšením v Pelhřimově scházejí více než dvacet let. „Letos je to dvacátý první ročník,“ doplnil Valenta.

Ilustrační foto
V pivovaru hořelo. Škoda jde do sta tisíců

Sedlický úprk se pro účastníky stal neodmyslitelnou součástí roku. „Inspirací pro první ročník Sedlického úprku bylo vytvořit akci, kde se můžeme jednou ročně sejít s kamarády a udělat z ní tradici,“ prozradil Valenta.

V průběhu minulosti ale byly dvě pauzy. Mezi prvním a druhým ročníkem a mezi desátým a jedenáctým ročníkem. „Dále jsme vinou špatného součtu měli dva dvacáté ročníky,“ přiblížil historii Sedlického úprku Valenta.

Deštivé počasí se během letošního ročníku podepsalo na účasti. Počet účastníků oblíbené netradiční akce nicméně každým rokem roste. Od prvního Sedlického úprku se téměř zdvojnásobil. „První ročníky absolvovalo okolo dvaceti startujících, v posledních letech je to kolem čtyřiceti startujících,“ prozradil Valenta.

Jak organizátor dodal, Úprk je pořádán hlavně pro širší okruh kamarádů. Každoročně se proto v Pelhřimově scházejí pravidelní účastníci. „Akce není určená pro širokou veřejnost, ale pro zvané kamarády a kamarády kamarádů,“ informoval Valenta. „Start je v devět hodin ráno na náměstí v Pelhřimově. Dále společně pochodem s několika zastávkami na občerstvení dorazíme na nádraží do Rynárce a odtud vlakem do Nové Bukové,“ doplnil.

Zde je start poslední ostré etapy, dlouhé odhadem 400 metrů, která dle slov organizátorů rozhodne o vítězi. Sedlický úprk odpoledne pokračuje vyhlášení vítězů a odpolední program s vystoupením několika kapel a grilováním.

Díky modernizaci silnice I/34 mezi Pelhřimovem a Jindřichovým Hradce by se zde mělo jezdit rychleji než kilometr za minutu. Celorepublikový průměr na jedničkách je jen 57 kilometrů v hodině
Nová silnice by se řidičům měla otevřít v srpnu

Cíl Sedlického úprku se během let změnil. Svůj původní název si akce zachovala. „Trasa se během let upravila. Dříve se končilo na chatě v Sedlici. Odtud vlastně vznikl i název Sedlický úprk,“ prozradil zajímavost Valenta.

Jak na závěr organizátor dodal, Sedlický úprk má za sebou bohatou historii a pamatuje řadu příběhů. „Za těch dvacet let se určitě událo spoustu zajímavostí, ale nijak je neevidujeme. A hlavně, co se stalo na Úprku, zůstává na Úprku,“ uzavřel Valenta.