Ovšem poněkud ji zkazil fakt, že někteří lidé přišli kvůli cyklostezce o jedinou příjezdovou cestu ke svým nemovitostem, a manželům Janouškovým, kteří provozují rekreační a táborové středisko Sluneční zátoka, dokonce zkomplikovala podnikání a obživu. „Loni v listopadu se tu zničehonic objevila těžká technika. Divil jsem se, co se děje. Město nám totiž dříve tvrdilo, že pokud se cyklostezka bude stavět, tak nejdříve v roce 2014," uvedl  Miroslav Janoušek.

Právě jejich středisko spojovala s Ledčí komunikace, která byla během listopadu a části prosince přeměněna v cyklostezku. Od pondělí už po ní nemohou jezdit motorová vozidla. „Nikdo nám předem nic neřekl. Jsme jediní, kdo není uveden ve stavebním řízení, ačkoliv se stavbou bezprostředně sousedíme. Rád bych věděl, proč jsme jako majitelé sousedních nemovitostí nebyli přizváni k účasti v řízení. Tedy pokud standardní stavební řízení proběhlo," zapochyboval Janoušek a pokračoval: „Podle nás je důvod jediný. Náš nesouhlas by mohl přerušit stavební práce." Během výstavby se Janouškovi dočkali jediné informace ze strany města. „Přijeli zástupci města a řekli nám, že se k objektu minimálně měsíc nedostaneme. A pokud by v průběhu výstavby mrzlo, tak prý třeba až čtyři měsíce," zlobil se Janoušek a toto jednání označil za neprofesionální.

Finanční ztráta

Pro manžele Janouškovy tak nastal palčivý problém. Provoz střediska je totiž jejich jedinou obživou a nyní se k nim zákazníci nemají jak dostat. Už během výstavby vyčíslili ztrátu ve výši 117 tisíc korun a o další stovky tisíc korun mohou přijít v nejbližších měsících. „Zákazník k nám nepůjde dva kilometry pěšky. Výhradně k nám jezdí tábory, samozřejmě s celou potřebnou bagáží, kterou děti neunesou," upozornil Janoušek. Situaci se snažili řešit. „V listopadu mi místostarosta řekl, že i nadále budeme moci do zátoky jezdit. Stejně tak i vozy zásobování a autobusy, které k nám vozí zákazníky. Na pozdějším jednání mi ale sdělil, že k nám nikdy žádné autobusy nejezdily. Že prý on to musí vědět," pokračoval Janoušek.

„Navíc mě nekonkrétně obvinil, že jsme s manželkou problematičtí, a že jsou s námi jenom potíže. Jeho arogantní chování se mě dotklo," poznamenal Janoušek. Manželé se proto obrátili i na starostu města Petra Vaňka.  „Starosta mi ústně přislíbil, že naší situaci vyřeší. Ale bohužel se nic nestalo. Nereagoval na telefonáty ani dopisy. Přijde mi, že hlavní snahou města v tuto chvíli je, aby nemuselo vracet  dotaci, kterou na výstavbu cyklostezky dostalo,"  poukázal Janoušek na zřejmě klíčový problém celého sporu.

Pokud by totiž musela být  cyklostezka změněna na cyklotrasu, a lidé by tak i nadále po ní mohli jezdit auty, přišlo by město o dotaci ve výši 4,5 milionu korun, kterou získalo ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Je to opravdu choulostivá situace, která ale bezesporu má řešení. Doufám, že v horizontu měsíce či šesti neděl bude vyřešená," zareagoval starosta města Petr Vaněk v rozhovoru, který v pondělí při slavnostním otevření cyklostezky poskytl novinářům. Zároveň přiznal, že město počítá i s variantou vrácení peněz. „Ano, počítáme i s tím, že můžeme přijít o dotaci," dodal Vaněk.

Janouškovi a dalším vlastníkům pozemků u Sluneční zátoky, patří mezi ně Řízení letového provozu, teď nezbývá, než porušovat dopravní předpisy. „Nezbývá nám nic jiného, protože tady máme svůj majetek a způsob obživy. Ze zákona nám nikdo podnikání zakázat nemůže," zdůraznil Janoušek. Ten by se mohl bránit i soudně, věří ale v dohodu s městem.  Věřím, že   k rozumné dohodě nakonec dojde. Jsem totiž přesvědčen, že za dobu devíti roků, co ve Sluneční zátoce působíme, jsme Ledči nezpůsobili žádné problémy, nevyvolali jsme jediný skandál a nikdy jsme se nepodíleli na negativní publicitě tohoto místa či města," uzavřel  Janoušek.

Pavel Buňat