Tábor se letos koná podruhé. O děti ve věku zhruba od šesti do deseti let se stará mládež z místní římskokatolické farnosti.

Čtvrteční program se nesl ve znamení ručních prací.

„Jedná se už o druhý ročník. Moje kamarádka, která je tu letos se mnou, byla kdysi na příměstském táboře, který pořádala místní organizace Českého červeného kříže Přibyslav. Myšlenka se jí zalíbila natolik, že jsme se rozhodli uspořádat něco podobného pro děti z farnosti," vysvětlila za organizátory tábora Jana Pokorná.

Tábor začal v pondělí 25. července, končí dnes. Každé ráno se děti sešly na faře, společně se pomodlily, zazpívaly si a pak se vydaly za každodenním programem. Podle přibyslavského faráře Pavla Sandtnera tábory tohoto typu, farní i příměstské, vyhovují jak cenově, tak i programem. Na noc se děti vracejí domů k rodičům.

„Program přífarního tábora se zas tak moc neliší od běžného typu tábora. Nabízíme dětem hry, zábavu, sport, výtvarné dílničky. Snad jen přífarní tábor je víc zaměřený na duchovní hodnoty. Proto ráno začínáme společnou modlitbou a písničkou. Následuje denní program. Včera to byl sport, konkrétně dneska to budou zase výtvarné dílničky. Naučíme děti batikovat, vyrábět koláže, ozdoby z těsta a skládat origami. Odpoledne budeme dětem ve farní stodole promítat pohádku, navečer je mše pro děti a rodiče," upřesnila Pokorná.

Například Klára Vlčková z Olešenky je na táboře už podruhé.

„Spím u příbuzných v Přibyslavi, tak nemusím na tábor jezdit. Líbí se mi, že každý den hrajeme nějaké hry. Včera jsme měli například sportovní soutěž. Dnes budeme modelovat z těsta a batikovat trička, tak se moc těším, protože jsem to ještě nikdy nedělala," prozradila Klára.

Táborovou pohodu si užívala i Edumu Wah s mladší sestřičkou. Do Přibyslavi se přistěhovaly před deseti lety, jejich rodina pochází z Barmy.

„Na táboře jsme poprvé, pozvala mě kamarádka. Včera jsme měli olympijské hry, skončila jsem na třetím místě," pochlubila se Edumu, která po prázdninách půjde už do čtvrté třídy.

O malé táborníky se po celý týden na faře starali dvě vedoucí, Jana Pokorná a Jana Hrubá, se dvěma dalšími pomocníky, Danielem Pokorným a Jakubem Kunstárem. Všichni čtyři jsou studenti. Pro děti také vařili obědy a připravovali svačiny.

Většina výtvarných prací, obrázků a koláží, které děti během táborového pobytu vyrobily, budou po ukončení tábora vystaveny ve farním kostele Narození sv. Jana Křtitele, aby si je mohli prohlédnout jejich rodiče a kamarádi.