VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapři mají stejnou cenu jako loni, lidé na ně nedají dopustit

Třebíčsko - Na většině štědrovečerních stolů nebude ani letos chybět český kapr. Jeho cena oproti loňsku nijak nevzrostla. Hlavní poptávka po něm nastane tradičně v posledních dnech před Vánocemi.

13.12.2013
SDÍLEJ:

Prodej vánočních kaprů. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Vrbka

Největší zájem o kapra nastane už příští týden. „Navíc každoročně je přibližně stejný," podotkl předseda třebíčské organizace Moravského rybářského svazu Ivo Kacetl. „Rok od roku se ale pozvolna snižuje zájem o ryby třeba v létě. V minulosti o ně lidé stáli víc," poznamenal.

Sádky v Poušově už jsou plné ryb z výlovů, pro prodej konečným zákazníkům se brzy přesunou do kádí. „Prodávat budeme za stejné ceny jako po celý rok i loni. Neměli jsme důvod ke zdražení," řekl Kacetl.

Tradiční českou rybu bude prodávat i František Zimola z Petrovic. V plastových kádích v třebíčské ulici Smila Osovského se přesně za týden objeví kapři, ale také amuři nebo pstruzi. Jen u posledně zmíněných se cena oproti loňsku mírně zvýšila. „Donutilo nás k tomu zdražení krmiva," vysvětlil Zimola.

Na Vánoce ale podle něj patří kapr. „Lidé si ho žádají stále nejvíc. Žádný rok v tom není nijak výjimečný," mínil.

Jeho nabídky možná využije Jitka Jelínková z Třebíče. Kapra bude kupovat letos poprvé. „Dřív nám ho vždy chytil taťka, který je rybář," připomněla. „Rodiče sice letos uvažovali o tom, že kapra nebudeme mít vůbec, já si ale Vánoce bez něj neumím představit. Řekla jsem, že když nebude, tak půjdu na Štědrý den k sousedům," doplnila.

Jako náhradu za tradičního kapra lidé volí nejen kuřecí nebo vepřové řízky, ale i jiné druhy ryb. „Čím dál více se ptají na amury nebo pstruhy. Chtějí vyzkoušet něco nového. Amura třeba kvůli tomu, že není tak tučný jako kapr a má bělejší maso," líčil Kacetl. „Oproti kaprovi je to ale pro nás stále spíše dodatková nabídka," upřesnil.

Převážně kapra, a to ve výběrové i prvotřídní kvalitě, najdou zákazníci v Náměšti nad Oslavou v tamních sádkách Rybářství Velké Meziříčí. „Hlavní odbyt máme od velkoodběratelů, drobní zákazníci ale mohou také přijít," řekla Monika Houšková z náměšťských sádek. „Nestěžujeme si, zatím jsme vždy prodali všechno," dodala. Z hygienických důvodů si odtud ale mohou lidé odnést budoucí pochoutku pouze živou, u většiny přenosných stánků to lze i s vykucháním.

Letošní cena ryb

Sádky, Třebíč-Poušov

kapr 85 Kč

amur 99 Kč

lín 110 Kč

štika 250 Kč

pstruh 135 Kč

František Zimola, před OD Billa

kapr 85/57 Kč

amur 95 Kč

pstruh 150 Kč

Sádky, Náměšť nad Oslavou

kapr výběr 82 Kč

kapr I. třída 77 Kč

pstruh 130 Kč

Autor: Kamil Černý

13.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Letní kina opět táhnou, vstupné je většinou dobrovolné

Policie ČR. Ilustrační foto.

Z benzínové čerpací stanice odešel třikrát bez placení

Návštěvníci prozkoumají tajemná zákoutí žďárského zámku

Žďár nad Sázavou – Letitá tajemství dříve nepřístupných zákoutí půd, sklepů a chodeb žďárského zámku pomůže malým i velkým návštěvníkům odhalit jedinečná zážitková prohlídka. Ta se uskuteční v sobotu 26. srpna od 13 do 23 hodin.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Žďár nad Sázavou /ROZHOVOR/ – Ještě během vysoké školy začala rodačka ze Žďáru nad Sázavou Michaela Horáková (25) budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení