„V minulosti se k tomu kameni chodilo na procházky. Byla tam stezka 
i s ukazateli. V sedmdesátých letech se ale kamen při pracích v lese ztratil, lesníci ho asi zavalili hlínou," uvedl starosta Dlouhé Brtnice Luboš Krátký.

Brtničtí roky toužili podivný kámen opět najít, 
a proto když se dozvěděli, že se lesníci chystají na novou výsadbu stromů v místě, kde dříve kámen byl, začali spolu s nimi převracet kameny v lese a pátrat po „šlápotě". Nakonec se jim podařilo kámen nalézt.

„Vnímáme to jako kousek historie, i když nikdo neví přesně, kde se to vzalo či jak je to staré," poznamenal starosta s tím, že by obec chtěla místo doplnit 
i vhodnými informacemi. Vychází přitom ze článku historika Karla Peltana, publikovaného v roce 1958 v tehdejších novinách Budovatel okresu Třešť.

„Kámen má význam kultovně náboženský a navazuje na staré předkřesťanské kultovní zvyklosti jako četné jiné kameny tohoto druhu," píše Peltan ve svém článku Památník pohanského dávnověku.

Archeolog David Zimola z jihlavského Muzea Vysočiny však s takovou interpretací nesouhlasí. „Kámen jsem neviděl, ale můžu vyloučit, že by se jednalo o obětní kámen ve smyslu pohanských tradic. Tato oblast byla osídlena až křesťany, 
a ti pohanské zvyky potlačovali," poznamenal Zimola.

Archeolog Zimola také dodal, že ať už se jednalo o posvátné stromy či studánky, zmínky o pohanských tradicích se jednoduše nedochovaly. Nevylučuje však, že se může jednat o jiný speciální kámen, který mohl být využíván k nějakému účelu. „Rád bych věc prozkoumal, je to zajímavý případ," dodal archeolog.

Kámen byl nalezen nedaleko Dlouhé Brtnice směrem na Brtničku či Opatov na Třebíčsku, a to v lese zvaném V Hoře kolem skoro sedm set metrů vysokého vrcholu Brtník. Údajný památník má mít přes dva čtvereční metry a podle článku Peltana se tyto kameny nacházely i jinde ve světě, Evropu nevyjímaje.

Peltan ve svém článku také dodává, že pozdější křesťanská doba opředla kámen různými pověstmi, shodujícími se svým obsahem s pověstmi podobných kultovních kamenů.

Starosta Krátký by rád kontaktoval i historiky, aby se o kameni dozvěděl více. Místo u cesty v lese, kde je nyní „šlápota" k vidění, Správa městských lesů Jihlava upravila. Fotografie
i článek historika Peltana je dostupný na webových stránkách Dlouhé Brtnice.

IVANA HOLZBAUEROVÁ