Podle některých zákonodárců totiž protahování současného stavu povede pouze k tomu, že veřejnost bude znechucena a v zahraničí budeme za „srandisty“ a kašpary. Předčasné volby podle těchto poslanců už teď nejsou řešením, protože kvůli zákonným lhůtám by se konaly snad jen měsíc před řádnými volbami, jež jsou vyhlášené na 20. a 21. října 2017.

Poslanci sociální demokracie, kteří jsou součástí koaliční vlády, nejvíce prosazují rychlé řešení. „Ideální východisko je jediné, a to aby se pánové dohodli. Zda to dokážou, to nevím. Volby by měly být v řádném termínu a vláda by měla dovládnout, protože situace, kterou tu máme, vyvolává pouze napětí. A v Evropě a ve světě jsme za srandisty nebo rovnou pro smích,“ myslí si hejtman Kraje Vysočina a poslanec za ČSSD Jiří Běhounek.

S ním souhlasí sociální demokrat Pavel Antonín. A věří v rozumnou domluvu. „Měli by se vyměnit ministři v oblasti školství a na postu ministra financí. Dále je důležité, aby došlo ke shodě na podobě státního rozpočtu, a rovněž to chce přijmout zákony, které se mají v nejbližší době projednávat,“ uvedl Antonín.

Karel Černý, rovněž poslanec z ČSSD, apeluje na prezidenta Miloše Zemana, aby dodržoval Ústavu České republiky a akceptoval návrh premiéra na odvolání ministra Andreje Babiše.

Ze tří vysočinských poslanců vládního hnutí Ano se ke krizi vyjádřil pouze Josef Kott. Ten požaduje, aby premiér akceptoval kandidáty a neporušoval koaliční smlouvu. „Jak paní Schillerová, tak ostatní, kteří budou navrženi, jsou lidé, kteří jsou schopni dál pracovat na tom, aby byl přijat státní rozpočet tak, abychom nezpůsobili problémy nastupující vládě,“ poznamenal Kott. Zuzana Šánová z Ano a Karel Tureček, který přešel z TOP 09 do Babišovy partaje, se k vládní krizi Deníku nevyjádřili.

Třetí stranou ve vládnoucí koalici jsou lidovci. Vít Kaňkovský, nový předseda vysočinské organizace KDU-ČSL, považuje za správné, aby prezident v souladu s Ústavou odvolal ministra financí Babiše a aby si Ano vybralo nového kandidáta.„Pokud se to nepodaří, nabízí se odchod těch politiků, mezi kterými je největší napětí: premiéra a ministra financí. Apeluji na rychlý kompromis, aby vláda i Sněmovna mohly plnit své úkoly, což nejsou hádky a urážky, ale práce pro občany. Jinak hrozí totální znechucení veřejnosti a ostuda v zahraničí,“ sdělil Kaňkovský.

Názorově jednotní jsou poslanci KSČM. Ti navrhují vyslovení nedůvěry vládě, a dokonce už sbírají podpisy. „Potřebujeme jich padesát, zatím jich máme necelých čtyřicet,“ vypočítal Pavel Kováčik. Také on už považuje předčasné volby za zbytečné. Pokud však bude vládě vyslovena nedůvěra, tak bude mít prezident volnou ruku, a může se ještě pokusit vytvořit úřednickou vládu, která by dokončila volební období.

Ilustrační foto.
Opilý muž chtěl skočit z Brněnského mostu

Podobný názor má i Kováčikův stranický kolega Josef Zahradníček. Ten si navíc neodpustil poznámku k Babišovi a Sobotkovi: „Není možné, aby byl členem vlády člověk v tak velkém střetu zájmu a premiérem byl člověk, který jeden den řekne jednu věc, ale druhý den už to neplatí.“

Jediná Jana Fischerová z ODS si myslí, že řešením krize jsou předčasné volby.

Martin Lank z Úsvitu Národní koalice je přesvědčený, že by vrcholní politici vládnoucích stran měli přestat s předvolebním bojem a uvědomit si, že mají pracovat pro občany. „Máme tu řadu rozjednaných zákonů, které by bylo třeba dotáhnout, a to čím dříve, tím lépe,“ konstatoval Lank.

Po několika letech neúspěšného snažení se Královské kanonii premonstrátů na Strahově povedlo zahájit opravu krovů a střešních krytin na jihlavském kostele svatého Jakuba.
Kostel svatého Jakuba čeká velká oprava. Věž je na dva roky uzavřena

Premiér Sobotka ve středu kývl na nominaci Ivana Pilného, který tak za hnutí Ano nahradí ve vládě na postu ministra financí Babiše. Že by krize skončila?