Radní Kraje Vysočina rozhodli o uzavření nájemních smluv s vlastníky pozemků v místě obchvatu, aby mohly pokračovat přípravy této stavby. „Je to první krok ke zjištění, zda jsou majitelé s námi o tom ochotni diskutovat," řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Výkup půdy bude následovat po přesném zaměření trasy obchvatu.

Díky zhruba třem kilometrům nové silnice by se město se 4 200 obyvateli zbavilo tranzitní dopravy plynoucí mezi Třebíčí a Moravskými Budějovicemi nebo dál na Znojmo. Tisíce aut denně na této trase projíždějí přes celé centrum včetně náměstí a také kolem jaroměřického zámku. „Byli bychom velice rádi, aby se tento obchvat co nejdříve zrealizoval," řekl jaroměřický starosta Jaroslav Soukup (ČSSD). Radnice se podle starosty snaží s majetkoprávní přípravou stavby pomoci. Setkání s majiteli pozemků se uskuteční v příštím týdnu.

Obchvat Jaroměřic patří mezi investice, na něž chce Vysočina požádat o dotaci v evropském programu IROP otevřeném do roku 2020. S podporou Unie by kraj chtěl postavit kupříkladu i obchvat Velkého Beranova a jihovýchodní část obchvatu Jihlavy.