Stejnou známku dala dukovanské elektrárně i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SUJB) Dana Drábová.

Nejslabší oblastí je zajištění dostatečných kapacit, což se podle SÚJB projevilo při neplánované odstávce tří dukovanských bloků při stále doznívající kauze svary. ČEZ neměl k dispozici dostatek pracovníků, aby na kontrolách a opravách svarů mohli pracovat současně na všech třech blocích. Za to SÚJB vystavil známku dvě minus. „Naopak vynikající je oblast radiační ochrany," podotkla Dana Drábová.

SÚJB hodnotil provoz elektrárny, údržbu, zajištění technické podpory, radiační ochrany a zabezpečení na třístupňové škále: Jednička znamená bez připomínek, dvojka značí akceptovatelný stav a trojka nutná opatření ke zlepšení a sankce.

Drábová ocenila, že dochází k výrazným posunům. „Přetrvává ale, že klíčovým zaměstnancům se příliš naslouchá a jejich námitky bývají často bagatelizovány. A naopak ze strany vedení se pořád ještě objevují nerealistické a příliš optimistické předpoklady, což se projevuje tím, že harmonogramy odstávek bývají nastaveny nerealisticky," řekla.

Ředitel výrobní divize Ladislav Štěpánek to odmítl. „Odstávky jsou plánovány na 180 dní a myslím, že se pohybujeme v realitě," řekl.

SÚJB dal ČEZu 180 podmínek, které musí splnit, aby mohl dlouhodobě provozovat první blok. Jejich splnění je zároveň vázáno na vydání podobných povolení k dlouhodobému provozu dalších bloků.

O nové provozní licence bude ČEZ žádat příští rok. „Rok 2017 bude pro nás hektický. Rozsah dokumentace je obrovský," poznamenal ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Miloš Štěpanovský.

Zároveň připomněl všechna opatření, které ČEZ nově v Dukovanech po fukušimské havárii realizoval: seismické zodolnění budov, nové ventilátorové věže, dieselgenerátor a záložní chladicí systémy.

Zasedání Občanské bezpečnostní komise při Jaderné elektrárně Dukovany se v úterý na zámku ve Valči zúčastnil také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Zopakoval, že podpora jaderné energetiky je v souladu se zájmy České republiky, na druhou stranu ale zdůraznil, že existují překážky pro výstavbu nových jaderných bloků. „Úzká místa pro výstavbu nových bloků v Dukovanech jsou dvě. Zaprvé povolovací procesy, zadruhé nalezení optimálního finančního modelu," řekl.

Vysloužil si za to tvrdou kritiku od přítomných starostů z Třebíčska. Podle nich je ministr málo aktivní. „Ministr průmyslu se za nový blok nebije. Kdo má práskat do koní, se nemůže vézt, ale práskat do koní," prohlásil starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka.