Na procházku krajinou za přírodními krásami Železných hor se vydalo asi 500 účastníků. Pěšky, na kolech, ale i v doprovodu dětí, psů a kočárků. Každý si mohl vybrat túru podle vlastní odvahy a sil. Na konci cesty na ně čekala odměna v podobě kotle výborné domácí drštkové polévky. Akci pořádá Klub českých turistů Havlíčkův Brod a obec Sobíňov. Ke stálým účastníkům už patří Jaroslava Kohoutová z Havlíčkova Brodu.

Druhý den sedmnáctého ročníku hudebního festivalu Sázavafest ve Světlé nad Sázavou.
OBRAZEM: Druhý den Sázavafestu nabídl opravdové hudební lahůdky

Nevynechala ani jeden ročník. Přestože patří ke dříve narozeným, může se chlubit fyzickou kondicí, kterou by jí občas i mladší mohli závidět, a to díky turistice. „K turistům mě přivedla kamarádka. Šla jsem na jednu túru a už v klubu zůstala. Našla jsem tam skvělou náplň volného času a dobré kamarády. Chůze je nejzdravější pohyb pro lidi v každém věku. Lékaři ji doporučují i lidem s civilizačními choroba, třeba jako prevenci cukrovky,“ prozradila Jaroslava.

Za tu dobu, kdy se turistice věnuje, našlapala kolem dvou tisíc kilometrů. Jak podotkla, je škoda, že v klubu jsou lidé většinou nad padesát let. „Mladí mají asi svoje aktivity. Ale jiným se bohužel nechce chodit. Raději se všude vozí autem,“ dodala Jaroslava.

Za organizací této zajímavé turistické akce, které se účastní lidé z celé republiky, stojí hlavně Jaroslav Jonák. Aktivní celoživotní turista, jehož motto zní: I když je krize, musí se jít dál.“

Původně byl členem havlíčkobrodského klubu turistů, kde bydlel, ale nakonec se usadil natrvalo v Sobíňově. Jeho nejdelší turistická trasa, na kterou si vyšlápl, měřila 70 kilometrů. „Stovku jsem nešel snad nikdy,“ přiznal se. Prošlapával podrážky nejen na domácí půdě, ale také po stezkách v zahraničí. Hlavně ve Švýcarsku, v Tyrolských Alpách a na slovenských horách.

Zdeněk Bína
Na Pokoutní festival do Koutů míří Bína i mladý Ledecký

Zatím nikdy ho prý nenapadlo spočítat, kolik kilometrů dohromady za ta léta ušel. Ale republiku by prý už obešel několikrát. Podle starosty Sobíňova Miloše Starého si klub turistů zaslouží velký obdiv a podporu. Neboť díky turistům se obec zviditelní v celorepublikovém měřítku. Velká turistická akce se koná v Sobíňově dvakrát ročně. Její zimní varianta má název Dymáčkův Memoriál.