Tito divocí ptáci trpí přenosnými nemocemi, přitom běžně žijí v blízkosti lidí. „Bydlíme ve velkých městech, která jsou plná volně žijících ptáků. Nebezpečí mohou představovat především holubi, labutě a kachny," varoval Michael Hess z veterinární univerzity ve Vídni.

Ptáci podle něj přenášejí hlavně nebezpečné bakterie, jako jsou například chlamydie nebo salmonely.

Nemocí přenosnou z ptáka na člověka je také ptačí chřipka. „Tato choroba někde vyvolala paniku. Setkáváme se ale i s případy podceňování zdravotních rizik. Chceme proto, aby lidé dostali víc informací o nemocech ptáků," podotkl Zdeněk Knotek z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

Ochránci přírody upozorňují, že přesné údaje mohou zabránit zbytečnému pronásledování ptáků. „Aféra s ptačí chřipkou vyvolala téměř hysterii. Lidé nesmyslně začali bojovat proti hnízdícím jiřičkám. Přehnaný je i strach z holubů," řekl předseda jihomoravské pobočky České ornitologické společnosti David Horal.

Nyní vědci nemají poznatky o výskytu onemocnění u divokého ptactva v regionech. Jen těžko proto odhadují nebezpečí, která obyvatelům hrozí.

Změní to právě projekt, na kterém pracují vědci z brněnské a vídeňské univerzity s kolegy ze Státního veterinárního ústavu Jihlava. Chtějí vytvořit zvláštní středisko, které poučí o bezpečném zacházení s divokými opeřenci. „Studenti univerzit a specialisté z veterinárních klinik zpracují asi pět set vzorků z nakažených ptáků ročně a roztřídí je podle původců nemoci," informoval mluvčí Veterinární a farmaceutické univerzity Petr Chmelař.

Lidé se s výsledky projektu, který začal v červenci, seznámí na internetu nebo v informačních letácích a obě vysoké školy je zařadí do výuky budoucích veterinářů. Studenti také uspořádají dílny, ve kterých s poznatky seznámí žáky základních a středních škol.

ALŽBĚTA VEJROSTOVÁ