V duchu barokního období se ponesou kostýmované noční prohlídky na zámku Světlá nad Sázavou. Od sklepa po půdu s neobvyklými průvodci se mohou návštěvníci po stopách historie vydat 26. srpna. Z důvodu omezené kapacity míst je na akci nutné předem se objednat.

Výjimečnou příležitost navštívit jindy nepřístupnou památku budou mít lidé také v zaniklé obci Zahrádka u Ledče nad Sázavou. V obci, která zmizela pod hladinou vodní nádrže Švihov, se 26. srpna otevře kostel svatého Víta. Ten je jedinou stavbou, která z obce zbyla. Proslavil se i působením umučeného faráře Josefa Toufara, který zde byl mezi lidmi velmi oblíben. Ze stejného důvodu byl nakonec přesunut do Číhoště, kde jeho život tragicky skončil.

Velká voda ukázala, co umí.
Povodeň před patnácti lety byla blesková

„Na návštěvníky od 18 do 22 hodin čekají kostýmované prohlídky, hry, soutěže a pro děti i závěrečný ohňostroj,“ nastiňuje program Marek Hanzlík, kastelán hradu Lipnice nad Sázavou, pod jehož správu kostel spadá.

Součástí programu je také stezka odvahy, promítání dokumentu a fotografií o Zahrádce nebo tvořivé a pohybové dílny pro všechny věkové generace.

V kostele svatého Víta v Zahrádce své místo našla i ojedinělá socha jednoho z nejvýznamnějších českých sochařů Olbrama Zoubka. Ten nedávno zemřel. Dílo, které věnoval tragicky zesnulému Toufarovi bylo jeho poslední.