O masopust se v Petrovicích starají místní dobrovolní hasiči. „Chodíme chalupu po chalupě a zveme na masopustní zábavu, která se uskuteční za týden," řekla hasička Klára Dudková. Ještě před merendou pro dospělé se v pátek 5. února v petrovickém kulturním domě bude od 16 hodin konat dětský karneval. „Masopust, dětský karneval a ještě zábava pro dospělé v jeden den, tak to by bylo i na hasiče moc," vysvětlila s úsměvem týdenní prodlevu mezi masopustem a maškarními zábavami Klára Dudková.

Pomohli ochotníci

Do masopustního průvodu v Petrovicích může přijít každý. „Vítáme kohokoliv s maskou, hlavně musí mít dobrou náladu a smysl pro masopustní taškařice," podotkla mladá hasička Dudková. Letos s obsazením maškar v Petrovicích vydatně pomohli Ochotníci z Novoměstska, kteří mají základnu v Novém Městě na Moravě. „Protože členové našeho spolku jsou z Petrovic, tak jsme je přišli podpořit," řekla režisérka Marta Mikešová s tím, že novoměstští ochotníci jsou pro každou legraci. „Hraní při masopustu nám jde úplně samo od sebe, jsme komedianti od přírody," dodala režisérka.

V Petrovicích se lidé při masopustu bavit umí. „Vítají nás s úsměvem, mají napečeno a připravené nějaké to občerstvení i pití pro zahřátí," nedala na místní dopustit Klára Dudková. „Je to krásné zpestření soboty, už od rána jsme se těšili. Je dobře, že se u nás tradice drží. Na vesnici masopust prostě patří," loučil se pohledem na odcházející maškaru starousedlík Josef Starý.

Koza

V kostýmu Ferdy Mravence se v průvodu masek představila Petra Tajzlerová. „Všechno spravím," hlásila s úsměvem na potkání. „Já se nabízím, ale nikdo nic opravit nechce. V Petrovicích musí být samí šikovní lidé," musela ale přiznat postava Ferdy Mravence. „Když ona víc pije, než spravuje," okomentovala se škodolibým úsměvem povzdech Petry Tajzlerové Soňa Dudková, která se převlékla do masky malého krokodýla Chňapíka.

O pořádné pozdvižení se při návštěvách v domácnostech staral v masce kozy také František Laštovička. Pod sukní, v kozím vemenu, měl ukryté důmyslné zařízení, kterým spolehlivě postříkal vodou každého, kdo se mu připletl do cesty. „Trošku srandy musí být," smál se na celé kolo představitel kozy.

„Je to náročné," přiznal muzikant Pavel Gerlich. Ten doprovázel maškaru na buben společně s kolegou harmonikářem z Maršovic Liborem Dostálem. „Ale letos nám přeje počasí, je teplo. Když mrzne, to je teprve řehole," dodal Pavel Gerlich z Nového Města na Moravě. Ten si na rozdíl od harmonikáře mohl dopřát i nějaké to štamprle pro zahřátí. „Přijeli jsme autem, ale řídí Libor," smál se bubeník.