Už od dubna dělníci pracují na třech úsecích mezi Jihlavou a Stonařovem, nyní začnou práce mezi Hladovem a Želetavou. Také zde bude silnice průjezdná kyvadlově a provoz budou řídit semafory na několika úsecích.

„Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos nechá mezi Jihlavou a Želetavou na Třebíčsku opravit povrch na více než osmnácti kilometrech státního tahu, po němž denně projíždí tisíce aut. Práce v hodnotě 215 milionů korun bez daně mají být hotové do konce října," uvedla ředitelka ŘSD Kraje Vysočina Marie Tesařová.

Už nyní řidiči musí počítat mezi Jihlavou a Stonařovem s několika desítkami minut zpoždění, protože projíždí přes tři semafory. „Do práce jezdíme minimálně o čtyřicet minut dříve než jsme zvyklí. Co semafor, to průměrné zdržení deset minut," uvedl Zdeněk Nosek, který tudy jezdí do práce. Stále častěji ovšem využívá trasu přes Brtnici.

„Nejhorší je to ráno, když lidi jedou do práce, potom odpoledne, v pátky a neděle. Je otázka, co udělá letní sezona," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Vzhledem k bezpečnostní situaci ve světě totiž prý bude letos podle cestovních kanceláří pro Čechy významnou destinací opět Chorvatsko. A právě silnice první třídy číslo 38 je tou, kterou řidiči při cestě na Jadran využívají.

Problémy na opravované části silnice 38 zatím vznikaly hlavně kvůli neukázněným řidičům. „Už jsme tam museli řešit několik kolizních situací, kdy se najednou proti sobě na úzkém pruhu objevily dva kamiony," uvedla Čírtková. Řidiči se ale snaží tato místa objet, například přes Brtnici nebo Telč.

Na téměř deseti kilometrech silnice 38 mezi Jihlavou a Stonařovem se pracuje od 25. dubna, opravy tam zajišťuje firma Silnice Group. Podle dopravních informací na krajském webu tam budou dělníci do 23. července pracovat v katastru obcí Suchá, Rančířov a Vílanec, poté začnou opravovat zbývající části silnice v tomto úseku.

Také mezi Hladovem a Želetavou bude vozovka opravována po částech. Trasa měřící 8,5 kilometru bude rozdělena do šesti úseků opravovaných „na přeskáčku", aby auta zúženými místy projela. Zakázku dostalo sdružení vedené firmou VHS Teplice.

Při opravě budou odfrézovány asfaltové vrstvy a poté položeny nové. Součástí zakázky bude rovněž obnova dopravního značení, bezpečnostních prvků, oprava propustků včetně pročištění příkopů.

Opravy začnou za obcí Hladov a budou postupně provedeny až k Želetavě. Starosta Hladova Aleš Tomek uvedl, že místní lidé jsou s plánovanými opravami seznámeni. „O opravách jsme informováni a víme, že to začne. Jsme na to připravení, protože oprava silnice je potřeba. Musíme počítat i s tím, že nám kolony budou stát v obci," poznamenal k plánované opravě starosta Tomek.

S kolonami mají bohaté zkušenosti v obcích mezi Jihlavou a Stonařovem. Například ve Vílanci lidé dostali před opravami dopisy s informacemi o tom, že se minimálně na příští měsíce musí připravit na dopravní omezení. Sama starostka Vílance Lenka Maršánová si v kolonách postála. „V létě to bude znát od té šesté hodiny večerní, kdy tu houstne provoz, protože auta jezdí na dovolenou," dodala postřeh starostka Maršánová.

Silnice I/38 v úseku mezi Jihlavou a Stonařovem byla naposledy opravována v roce 2000, od té doby je náporem aut poničena. Denně tudy projede šest až deset tisíc aut.