VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bytová restaurace nabízí zážitky hostům, ale i nám

Vysočina – Přicházíte do útulně zařízeného bytu. Dál, tedy vlastně k sobě domů, vás pozvou dvě usměvavé hostitelky. U slavnostně prostřeného stolu už sedí další lidé, které vidíte úplně poprvé v životě. Bytem se line vůně čerstvě připraveného jídla, od každého je tu něco. Čeká na vás speciální několikachodové menu.

16.6.2017
SDÍLEJ:

Bytová restaurace Venkovanky se otevře několikrát do roka. Vždy je to zážitek.Foto: Venkovanky/archiv

Dnes to bude i vepřová panenka s kozím sýrem, zelenou čočkou a červenou řepou. A jako sladkou tečku si vychutnáte bezé Pavlova, tedy takovou sladkou pusinku s kopou šlehačky a ovoce. Je jasné, že tahle netradiční večeře se pořádně protáhne.

Jestli se vám po přečtení tohoto textu sbíhají sliny, tak přesně takový zážitek si můžete dopřát v Nové Říši. Dvě dámy Jitka Baďurová a Magda Pojerová tam jednou za čas otevřou bytovou restauraci s poetickým názvem Venkovanky. A rády tam pozvou všechny zájemce o netradiční společenskou událost.

Můžete se prosím představit, milé Venkovanky Jitko a Magdo?
Magda: Jsme dvě kamarádky z venkova, které sem tam něco uvaří. Jitka vedle toho vyrábí úžasné skleněné šperky. A já rozvíjím mikroregion Telčsko (smích).

Skleněné šperky? To zní zajímavě.
Jitka: Bylo, nebylo… Náhodou jsem našla video s návodem na techniku, která se jmenuje lampwork. Jedná se o ruční výrobu korálků tavením skleněných tyčí nad sklářským kahanem. Zaujalo mě to a začala jsem se pídit po dalších informacích. Pak jsem sháněla vše potřebné, nakupovala, ptala se, čerpala, kde se dalo. Začala jsem zkoušet první vinuté perly. No, hrůza! Ale pak se začalo dařit. Inspiraci mám všude, kam se podívám. Kolem dokola je samá květina, barva, tvary…

Kde a kdy vznikl nápad na bytovou restauraci? Bylo k jeho uskutečnění daleko?
Jitka: Vznikl u Magdy na dvoře. Četly jsme o tom v jednom časopise a tenhle princip restaurace nás zaujal. Od nápadu k realizaci nám to trvalo tak dva roky. Když jsme si vytvořily prostory, začaly jsme.

Jak často degustace pořádáte a pro kolik lidí?
Magda: Rády bychom uspořádaly vždy čtyři večeře do roka, jako čtvero ročních období. Ale ve finále to sklouzne tak ke dvěma ročním obdobím. Ze začátku jsme zvaly ke stolu šest lidí plus my dvě. Nyní společně s námi ke stolu usedne až osm hostů.

Jak takové neobvyklé večeře vypadají?
Magda: Na facebookových stránkách Bytová restaurace Venkovanky vyvěsíme menu večeře a zašleme do maillistu pozvánku. Pak už jen čekáme, kdo bude první a bude mít to štěstí sedět s námi u stolu. Ostatní budou stát (smích). Hosté se sejdou – někdy se i vzájemně neznají – a pak už jen čekají, co dostanou na talíř. Potom už se jen jí a povídá, někdy se akce protáhne až do pozdních večerních hodin.

Tak to musí být asi zajímavé, když se u vás sejdou neznámí lidé.
Jitka: To se stává docela často, a to je právě na tomto konceptu restaurace to nejzajímavější. Normálně si v restauraci k cizím lidem nesednete, ale tady vám nic jiného nezbude. Je to takový druh adrenalinu. Pro nás i pro hosty.

Kde berete inspiraci na vytváření menu? Hádám, že sázíte na regionální produkty.
Jitka: Inspirace přichází ze všech možných zdrojů. Hodně cestujeme, brouzdáme na netu a čteme kuchařky. Samozřejmě je venkov svým způsobem omezený, tak někdy vyrazíme pro ingredience mimo region.

Máte nějaké osvědčené kuchařské kombinace, které nikdy nezklamou?
Magda: Naším favoritem je červená řepa, která opravdu nezklame. A velkou tečkou každého našeho menu je bezé Pavlova, což je velká pusinka s horou šlehačky a sezonního ovoce.

Máte vy samy nějaké nejoblíbenější jídlo nebo recept?
Magda: Obě hodně rády jíme, a to vážně. Asi bychom řekly, že žijeme proto, abychom jedly. (smích). Nejoblíbenější jídlo asi nemáme. Co rády vaříme? Hlavně maso. Prostě něco z masa. Naposledy jsme dělaly vepřovou panenku s kozím sýrem a s netradiční přílohou – zelenou čočkou. A samozřejmě s naší oblíbenou červenou řepou, která nemohla chybět. Přidáváme i recept, ten není od nás, ale z knihy Apetit edice – MASO.

U vás doma musí být naprosto šťastní, že mají takové výborné kuchařky a hostitelky, ne?
Magda: Kovářova kobyla chodí bosa…

Jaké máte ohlasy od těch, kteří k vám do restaurace zavítají?
Jitka: Nechceme se chlubit, ale jenom ty kladné.

Už se vám ale někdy stalo, že jste se třeba netrefily se svým výběrem do vkusu, něco se nepovedlo?
Magda: Z našeho pohledu se večeře vydařila zatím pokaždé. Nikdo si nestěžoval, spíš naopak je to pro hosty i pro nás netradiční zážitek.

Určitě se musíte v oblasti vaření a stolování všeobecně neustále zdokonalovat, kde berete inspiraci?
Magda: Rády chodíme do restaurací a hodnotíme jídlo někoho jiného. To nás baví a docela nám to jde. Na našich blízkých zkoušíme nové recepty, které bychom pak mohly zahrnout do našeho menu.

A je něco, co vám třeba trvalo delší dobu, než jste se to naučily? Byl to oříšek.
Jitka: Zatím to byly asi steaky. První překážka – sehnat dobré a vyzrálé maso. Nakonec jsme ho sehnaly. Druhá překážka – jak trefit propečenost masa, aby to nebylo syrové, anebo spálené na uhel. Proto jsme to ještě před oficiální večeří musely vyzkoušet a přečíst si několik odborných knih. Nakonec jsme to daly – ale asi nejvíc to můžou posoudit naši hosté. Z jejich výrazů, a poté i z ohlasů, soudíme, že se nám to snad podařilo.

Dnes jsou televize i internet plné pořadů o vaření. Dá se tedy v této „konkurenci“ ještě vymyslet něco nového a nějak vybočit z řady?
Magda: Přestože žijeme na vsi, tak je stále co objevovat. Možná k nám lidi chodí ze zvědavosti, a taky proto, že by si třeba nabízené jídlo doma neuvařili. My vlastně ze žádné řady vybočovat ani nechceme. A ani o to nijak neusilujeme. Jde jen o zábavu, o seznámení se s někým dalším zajímavým a o vyzkoušení něčeho nového.

Co plánujete dál?
Jitka: V nebližší době neplánujeme zatím nic. Přes léto totiž nevaříme – není čas. Další večeři plánujeme na podzim s letním menu. Ale to bude překvapení.

Uvažovaly jste také nad tím, že byste s bytovou restaurací skončily?
Magda: Jasně, před každou večeří si říkáme, že už je to naposled (smích).

Je taková bytová restaurace náročná na provoz, i když ji máte jenom občas?
Jitka: Náročné je to asi více pro naše rodiny, které musíme z domu vypudit. A pak tedy i pro nás. Celý den jsme uvázané u plotny, venku je třeba zrovna hezké počasí. A pak ty nervy, co to někdy stojí.Nakonec to z nás spadne, když hosté zasednou ke stolu. Takže neváhejte a klidně k nám dorazte, rády vás uvidíme. 

Zeptám se ještě jinak. Napadlo vás, že byste se vaření třeba věnovaly profesionálně, vyměnily to za své současné zaměstnání?
Magda: Napadlo, a klidně i vyměnily. Teda alespoň jedna z nás by to vyměnila. Ale nechtěly bychom vývařovnu. Spíš netradiční místo se stejným modelem, jako je naše bytová restaurace.

Autor: Zuzana Musilová

16.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Teplotní rekord ve čtvrtek padl v Dukovanech

V jihlavské zoologické zahradě už jsou žirafy čtvrtým rokem. Po počátečních půtkách se ve výběhu zabydlely.
9

Museli od sebe: Žirafáka Pavlíka přepral zebří hřebec

V Sázavě se srazil vlak s osobním autem. Záchranáři měli cvičení

Sázava – Převrácený osobní automobil před vlakem na kolejích, volání o pomoc a nářek zraněných – tak to vypadalo ve čtvrtek dopoledne v areálu sázavského nádraží. Nehoda si vyžádala tři mrtvé a pětadvacet zraněných. Nešlo naštěstí o skutečnou událost, nýbrž o společné cvičení hasičů, zdravotníků a policistů, tedy jednotek zařazených do integrovaného záchranného systému.

Za nehodu pod vlivem alkoholu a marihuany skončil mladík ve vazební cele

Žďársko – Žďárští kriminalisté zahájili trestní stíhání jednadvacetiletého řidiče automobilu BMW, který 16. června při předjíždění kolony u Velkého Meziříčí přejel přes plnou čáru do protisměru, kde se čelně srazil s protijedoucím vozidlem Hyundai. V něm při nehodě zemřel dvaatřicetiletý řidič.

V Novém Veselí se v neděli poběží tradiční půlmaraton

Nové Veselí – Tradiční běžecký půlmaraton Okolo Nového Veselí se poběží tento rok už po jednatřicáté. Start závodu je tuto neděli 25. června v 9.30 hodin Na Městečku. Přihlášky je možné podávat ještě v den závodu od 8.00 do 9.15 hodin v sokolovně.

Mezi elitou žáci nezklamali

Žďár nad Sázavou – O uplynulém víkendu se v Čakovicích konalo nohejbalové mistrovství ČR mladších žáků ve dvojicích a trojicích. SKP Žďár nad Sázavou obsadil obě kategorie a ještě zapůjčil Marka Zapletala Climaxu Vsetín, kterému se jeden hráč těsně před mistrovstvím zranil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies