„Už v říjnu loňského roku se konala první schůzka pacientů, kteří mají stomii a kteří díky tomuto handicapu museli od základů změnit svůj každodenní způsob života," sdělila mluvčí nemocnice Petra Černo.

„Ne každý člověk se s touto pooperační realitou dovede vyrovnat. Po odchodu z nemocnice do domácí péče potřebují naši pacienti i nadále pomoc a radu odborného personálu, jak při ošetřování stomie, tak s problémy spojenými se získáváním stomických pomůcek," prozradila Hana Brabcová z poradny stomické sestry a iniciátorka založení klubu.

V Nemocnici Havlíčkův Brod funguje stomická poradna na oddělení septické chirurgie již 17 let a prošly jí stovky pacientů Poradna pomáhá pacientům od jejich příjmu do nemocnice, přes období operace až po propuštění.

Radí jim s ošetřováním stomie, jak se správně stravovat, jak používat speciální pomůcky a jak zvládnout každodenní realitu.

Život s vývodem

Stomie, laicky řečeno umělý vývod, je uměle vytvořené vyústění dutého orgánu, tedy tlustého střeva, tenkého střeva nebo močovodu, mimo tělo na stěnu břišní. „Jde o dočasné nebo trvalé chirurgické řešení onemocnění převážně trávicího nebo močového ústrojí v případě, že už žádnou jinou léčebnou terapii nelze uplatnit," vysvětlila mluvčí.

Klub stomiků vzniká za podpory vedení nemocnice a společnosti ILCO. Jeho hlavním posláním je věnovat se problematice stomií a jejich ošetření, problematice stravování i úhradě zdravotních pomůcek pojišťovnami a nejaktuálnějším informacím z této problematiky. Na schůzkách bude k dispozici lékař specialista, odborný psycholog a stomická sestřička, nachystány budou odborné přednášky, rady a konzultace.

„Přínosem setkávání v klubu jistě bude i možnost vyměňovat si zkušenosti mezi členy klubu a ukázat pacientům, že na to nejsou sami," dodala Hana Brabcová.

Podruhé se členové Klubu stomiků při nemocnici Havlíčkův Brod sejdou v únoru. Prvního setkání se účastnila také Marie Ředinová, předsedkyně dobrovolného sdružení stomiků ILCO, Lada Nováková, náměstkyně ošetřovatelské péče brodské nemocnice a rovněž vrchní sestra oddělení chirurgie Marie Kafková.