Ceny nemovitostí v minulých měsících stále klesaly. Jsou už na spodní hranici, nebo půjdou ještě dolů?

Hlavně u bytů ceny ještě stále klesají. Zejména u dvou až třípokojových bytů. Ceny jsou letos o 20 až 30 tisíc nižší, než byly loni.

Kam až to půjde?

To nedokážu odhadnout. Nemyslím, že slevy budou ještě markantní. Podle mne budou ceny koncem roku více méně stagnovat. I z toho důvodu, že od příštího roku dojde k navýšení daně z převodu nemovitosti ze tří na čtyři procenta. To se určitě nějakým způsobem do cen promítne. Proto je letos ideální nemovitosti kupovat. A kvůli daním, které by se měly zvýšit, je prodej také zajímavější ještě v tomto roce.

Kolik teď stojí byt 2+1 v Třebíči?

Záleží na tom, jak byt vypadá. Byt v původním stavu s umakartovým jádrem bez úprav stojí do 800 tisíc korun. U bytů se zděným jádrem, plovoucími podlahami a úpravami se pohybujme okolo 900 tisíc korun.

Je rozdíl mezi panelovým a cihlovým bytem?

Určitě ano, to bývalo vždy. Nebavíme se ale o statisících. Cihlový byt je o 50, maximálně 70 tisíc dražší oproti panelovému.

Které lokality jsou nežádanější a které naopak ne?

U klientů není moc oblíbená Borovina, sídliště Za Rybníkem. Naopak Horka-Domky a Nové Dvory jsou nežádanější lokality stále.

A mimo Třebíč?

Zajímavá lokalita je ve směru na Brno a na Dukovany. Tam je u rodinných domů poptávka z kategorie TOP. Méně žádaný je směr na Jihlavu. Je to dáno tím, kde lidé pracují.

Jsou žádanější města či vesnice?

Co se bytů týče, jsou nejžádanější města. Na vesnici se byty prodávají dost těžko.

O které byty je největší zájem?

Stoprocentně o byty menší. Dobře se prodávají byty 1+1 a 2+1. Po velkometrážních bytech poptávka sice je, ale problém bývá v ceně. Na Třebíčsku je chudo a dosáhnout na hypotéku bývá u lidí problém. Menší byty jsou pro ně dostupnější. Byt 2+1 zkrátka vede.

Podnájem je pro řadu lidí nejpřijatelnějším řešením. Jaký o tenhle typ bydlení zájem v Třebíči?

Poptávka je veliká. Z praxe můžu říct, že jakmile se objeví byt na podnájem, jde okamžitě z nabídky pryč. Udalo by se jich víc.

Kolik je bytů v Třebíči?

Číslo nevím. Ale Třebíč je určitě městem bytů. I co se prodeje týče, domů se prodává poskrovnu.

Má cenu stavět nové byty?

Po novostavbách poptávka určitě je. Ale opět je to otázka cen. Nové byty jsou nákladné a klienti si raději koupí starší byt a upraví si ho k obrazu svému. Že by byl hlad po novostavbách, to bych neřekla.

Češi jsou národem chalupářů. Jaká je poptávka po chatách a chalupách?

Pravidelně vždy v jarních měsících se poptávka zvedá. Zájem bývá o chaty do půl milionu korun, u chalup je to zhruba o tři sta tisíc korun více. Lidé jsou ochotni jezdit na chaty a chalupy do 25 kilometrů od Třebíče, z toho vyplývají nejžádanější lokality. Výjimkou bývá větší vzdálenost.

Která nemovitost je neprodejná?

V dnešní době se těžko prodávají rozlehlé statky s vícero budovami, hospodářskými staveními a velkou rozlohou půdy. A velkometrážní budovy. Bývá problém pronajmout či prodat také bývalé výrobní haly.

I kdyby klienti šli s cenou hodně dolů?

Otázka je, co je to hodně dolů? I když jsou nemovitosti levné, mohou být v tak špatném stavu, že se do nich hromada finančních prostředků musí nalít.

Realitních kanceláří je hodně, možná víc než nemovitostí. Jak to vidíte vy?

Určitě, realitní trh je zaplaven. Klienti, kteří si budou vybírat realitní kancelář, by se měli dívat na to, jaké má realitní kancelář zázemí, jak je silná, co jim nabízí. Pokud je kancelář na trhu, jako ta naše, patnáct let, je vidět, že funguje dobře. Děláme tisíce obchodů ročně, nabízením komplexní a ucelené služby. Dokážeme pomoci i s půjčením peněz, pokud někdo potřebuje vyplatit kupní cenu ihned celou, tlačí ho exekutoři či jiné závazky, jsme schopni částku poskytnout.

Nedávno se v Třebíči objevil případ, kdy kancelář nevyplatila, co vyplatit měla. Z toho možná pramení obavy klientů. Jak je tohle ošetřeno u vás?

My úschovu kupní ceny klientům nabízíme, pokud by ale měli obavu, že bychom nedostáli svým závazkům, není problém pro klienty zajistit úschovu u advokátní kanceláře. Je to na vůli klienta.

Kdybych si přesto říkal, že svoji nemovitost můžu prodat sám, jaké výhody má prodej přes realitní kancelář?

Těch výhod je několik. Člověk, který vykonává své zaměstnání, je schopen prodeji věnovat jen část svého času. Realitní makléř dělá svoji práci denně několik hodin. Máme širokou databázi poptávajících a tudíž umíme prodej značně urychlit. Jsem schopna klientovi zajistit, že na jeho nemovitost se nepůjdou dívat lidé, kteří na ni nemají. Jsem schopna zjistit, jestli klient dosáhne na hypotéku, nebo ne. Tím se eliminuje například to, že klient měsíc a půl slibuje vyřízení úvěru a pak nekoupí. Velkou výhodu vidím i v inzerci. Inzerce na realitních serverech není vždy levná. Zakázky v našem zastoupení se Topují, jsou na prvních stránkách.Vypracujeme daňové přiznání, zajistíme odhad nemovitosti. Byrokracie kolem prodeje je někdy neuvěřitelná a jde na naše bedra. Naše služby jsou zcela kompletní od nabízení nemovitostí až po vyřízení a zaplacení daňového přiznání.

Jak se vaší realitní kanceláři daří na Třebíčsku? Udržíte se?

Jsem si stoprocentně jistá, že se udržíme. Ohlas klientů je vesměs kladný. Díky tomu, že k nám klienti či jejich známí a příbuzní přicházejí i opakovaně, řekla bych, že práci děláme dobře, svědomitě a určitě i čestně. Lidi se k nám proto budou i dál vracet. Máme jim co nabídnout.

Kdybyste si měla zavěštit, co se bude prodávat za pět, za deset let? O co bude největší zájem?

Jsem si jistá, že určitě byty. A rodinné domy do tří milionů v Třebíči a do miliónu a půl v okolí.

Jakou lokalitu preferujete vy sama?

Byť je neoblíbená, mám velmi ráda Borovinu Za Rybníkem, vzhledem k tomu, že jsem tam 13 let žila. Přirostla mi k srdci.

Jak se díváte na projekt obnovení borovnické fabriky?

Je určitě dobře, že se mění v byty. Byla by velká škoda, kdyby tato část chátrala. Pokud budou nemovitosti cenově dostupné pro klienty, bude to jistě přínosem.