„Jedná se o nejvyšší počet událostí od vzniku Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v roce 2001," upozornila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Ve srovnání s rokem 2012 museli hasiči loni vyjet k 598 případům navíc. V porovnání s rokem 2001 je to dokonce o 3 604 událostí víc.

V plamenech zemřelo šest lidí

Při požárech zahynulo v loňském roce na Vysočině šest lidí, což je o dvě úmrtí více než v roce 2012. Jeden z nejtragičtějších případů se stal loni 25. května v obci Moravec na Žďársku. Jednatřicetiletý řidič autobusu se před třetí hodinou ráno ve svém domě polil benzinem a zapálil. Když na místo přijeli záchranáři, muž byl ještě při vědomí a měl na sobě ohořelé oblečení. O několik hodin později zemřel v brněnské nemocnici. „Tragickou událost jsme uzavřeli jako sebevraždu," uvedla policejní mluvčí Monika Pátková. Důvody sebevraždy policie nekomentovala.

Dva lidé zemřeli při požáru rodinného domu, další dva při autonehodě na dálnici D1 a při požáru kamionu. Poslední obětí loňského roku se stala žena, která v Jihlavě uhořela při požáru chaty.

Při loňských požárech utrpělo zranění 40 lidí, v předchozím roce to bylo o dvě zranění méně. Před plameny hasiči evakuovali 129 lidí, v roce 2012 jich bylo o 18 méně.

Oheň loni napáchal škody za více než 84 milionů korun. Hasičům se podařilo uchránit majetek za 695 milionů korun.

Mezi nejničivější požáry loňského roku patří květnový požár velkokapacitního seníku v obci Mnich na Pelhřimovsku. Oheň byl podle vyšetřovatelů založen úmyslně. Plameny pohltily majetek za téměř 20 milionů korun. S ohněm tehdy bojovalo sedm hasičských jednotek.

Nejčastěji hasiči vyjížděli poskytnout technickou pomoc. Celkový počet takových zásahů se stále zvyšuje. Vzrostl i počet událostí spojený s likvidací nebezpečných látek.

Požárů ubývá

Naopak se proti roku 2012 snížil počet požárů o rovných sto událostí. Nejvíce hořelo na Jihlavsku (157) a Žďársku (148), nejméně pak na Pelhřimovsku (93).

Méně je i planých poplachů a odstraňování následků dopravních nehod. K železniční nehodě vyjeli hasiči v jednadvaceti případech, jednou k letecké nehodě. Ta se stala na letišti v Jiřičkách, místní části Křelovic na Pelhřimovsku. Pilot ultralehkého letounu tam nezvládl přistávací manévr a při nehodě se zranil.