V tržiště se na čas proměnil vestibul žďárského kulturního domu. Nápad si pořadatelka Markéta Ježková přivezla ze svého studijního pobytu v Nizozemsku.

„Tam jsem viděla bleší trhy každou chvíli. A nejen v zahraničí, o tyto trhy je velký zájem například i v Brně," vysvětlila Markéta Ježková.

„Napadlo mě něco podobného zkusit i ve Žďáře, protože když jsou v kulturním domě secondhandové akce, přijde vždy poměrně velké množství lidí," popsala Ježková.

Princip blešího trhu je jednoduchý prodejci připraví své oblečení, které už nechtějí nebo nemohou nosit, a nabídnou je ostatním. Zpravidla za symbolickou částku.

„Cena se pohybuje zpravidla zhruba do sta korun, nejde o žádné velké sumy," popsala Ježková.

„Akci jsme se snažili co nejvíce propagovat, rozdávali jsme lidem letáčky, ale přesto jsme měli obavy, že se jich moc neobjeví. Na to, že akce proběhla poprvé, jsme s účastí velmi spokojení," dodala Ježková.

„Přijde mi to jako velmi dobrý nápad. Sama jsem doma posbírala pár kousků oblečení, které nenosím. Na oplátku si odsud doufám zase pár kousků na obměnění šatníku odnesu," usmála se jedna z prodejkyň Veronika Papoušková.

Zájem o nové oblečení skutečně nejevili jen ti, kteří přišli pouze nakupovat. „Bleší trhy většinou nakonec dopadnou tak, že se prodejci dohadují a kupčí mezi sebou," řekla Ježková s úsměvem.

Podle Ježkové chtějí pořadatelé „blešák" ve Žďáře dělat častěji. „Chtěli bychom jej pořádat pravidelně podle jednotlivých ročních období. Takže pokud vše dopadne dobře, na podzim se mohou lidé těšit na další akci tohoto typu," slíbila Markéta Ježková.