„Provoz zahrádek u restaurací mnohdy vyvolává odezvu veřejnosti. Zejména, pokud se tam ozývá cinkání půllitrů o půlnoci. Těžko se to reguluje a rozhání," poukázal radní Třebíče Pavel Heřman.

Každý majitel restaurace, který nyní přijde na městský úřad žádat o povolení postavit si na chodníku před svým podnikem zahrádku, ji bude muset zavřít do desáté hodiny večer. Povinnost zavřít zahrádky v tento čas však nebudou mít všichni. Půjde pouze o místa, kde město povoluje zahrádky na svých pozemcích. Typicky například na chodnících před restaurací. „Tam, kde je předzahrádka na soukromém pozemku, tuto kompetenci nemáme. Ale zákaz rušení nočního klidu samozřejmě platí obecně," vysvětlil starosta Pavel Janata.

Přitom teplé letní večery o víkendu k posezení na zahrádce místo uvnitř podniku přímo vybízejí. „Míváme otevřeno do 22 hodin, takže nám to tolik nevadí. Ale samozřejmě v létě chtějí zákazníci posedět déle, takže 23. hodina by byla optimálnější," poznamenal majitel kavárny a vinárny Salsa na třebíčském Karlově náměstí Rostislav Malena.

S žádnými výjimkami ani pro letní večery však vedení města nepočítá. „To bychom museli dávat výjimku z nočního klidu, a to se dá udělat pouze pomocí vyhlášky. Museli bychom na konkrétní místa a na konkrétní termín ve vyhlášce přijmout konkrétní usnesení," tvrdí Heřman.

Na stejném zasedání rady, kde vedení města schválilo nové podmínky pro předzahrádky, však také udělilo výjimku klubu Znojemka z vyhlášky o ochraně nočního klidu. „To je jiná záležitost. Jde o prostory, kde se provozují diskotéky, kterým dáváme výjimku, že mohou dělat hudební produkce. Ta samozřejmě nesmí rušit noční klid. Ten narušují doprovodné jevy, které provoz zařízení doprovází. Odcházejí návštěvníci, přijíždějí taxíky. U toho vznikají zvukové efekty, které mohou rušit noční klid. A na to se samozřejmě žádná výjimka nedává," dodal Heřman.