Hala se rozprostírá na necelých pěti tisících metrech čtverečních. Podle Novotného její výstavba přijde firmu na zhruba padesát milionů korun. Dokončena má být do konce roku. Práci v Plastii díky nové investici najde pět nových zaměstnanců.

„Buď rostete, nebo stagnujete. Nic není mezi tím," nechal se slyšet Novotný s odkazem na dobu, kdy před dvaadvaceti lety začínal podnikat v garáži. „Musíte vždycky umět počítat a vidět dopředu, co vaše kroky v podnikání mohou udělat. Jak se říká, chytrý člověk se vyhne problému, moudrý se do něj nedostane. Tak se snažím být moudrý," připomněl svoji podnikatelskou filozofii majitel úspěšné rodinné firmy.

Kvalitní tým

Novotný za nejdůležitější podmínku svého podnikání označil tým kvalitních lidí. „Kteří sdílí společnou vizi a jdou dopředu," řekl. Těch, kteří s rodinou Novotných začínali podnikat v garáži a jdou pořád s nimi, je několik. „Ale pro udržitelný úspěch musíte mít v podniku generaci matadorů, lidí ve středním věku i těch mladých. Když tuto strukturu máte narušenou, tak pak máte problémy. Když jedna generace zestárne a nemáte prostřední, tak se ztrácí historická paměť," upozornil Novotný.

S čím přijde Plastia v příštích měsících a letech? „S tím, co budou chtít lidi. Zákazníci rozhodují o tom, co budeme vyrábět," prohlásila jednatelka společnosti Lenka Novotná s tím, že poslední roky se velmi pečlivě ve firmě zaměřují na zkoumání potřeb zákazníků. „Abychom jim dokázali nabízet řešení jejich potřeb," dodala Novotná. Podle ní závisí to, co bude firma vyrábět v příštích měsících, na tom, kam se posune životní styl lidí, celé společnosti.

„My reflektujeme na potřeby lidí pěstovat, zahradničit, a těší nás velmi, že rodiny se vracejí ke kořenům, k pěstování," uvedla Lenka Novotná.V roce 2013 společnost Plastia oslavila 20 let od svého vzniku. V současné době zaměstnává 100 zaměstnanců a vyváží své produkty do zhruba čtyřiceti zemí světa.

„Klíčové pro nás jsou trhy v Německu, Skandinávii, a v poslední době v arabských zemích nebo třeba i v Japonsku," řekl majitel firmy Stanislav Novotný s tím, že s výrobky firmy putují především do velkoobchodů a hobymarketů. Podle Novotného byla společnost Plastia založena na principech nejlepších tradic evropského rodinného podnikání. „Základem našeho úspěchu je nadšení, profesionalita a řemeslná zručnost lidí, s kterými přistupují k vývoji, výrobě i prodeji výrobků," tvrdí majitel firmy.

Jak řekl Novotný, v Plastii je tým lidí, kteří jdou za společnou vizí. „A druhá věc je vytrvalost. Drtivá většina podnikatelů sází na krátkodobé cíle. Když to nevydělává za rok za dva, tak jdou od toho. To jsou takzvaní hledači podnikatelského grálu. Nás zdobí vytrvalost," řekl majitel firmy.

„Nikdo z nás nebyl ve straně, nic jsme nezískali bezpracně, začali jsme v garáži. Nekoupili jsme podnik, neprivatizovali. Naše výhoda byla, že jsme začali z nuly. Ano, museli jsme mít trochu štěstí. Myslím si, že důležité bylo být vždycky férový. Někdy je to tvrdé, ale musíte být férový. Jinak to nejde," doplnil Stanislav Novotný. Z jeho pohledu byla pro podnikání nejlepší devadesátá léta.

Regulace deformují trh

„Nebylo moc regulací, žádné dotace, nic nedeformovalo trh. Dnes už je to z tohoto pohledu smutné. Spousta byznysu existuje jen proto, že jsou dotace. Kdyby nebyly, tak ti podnikatelé nebudou podnikat. Skoro všichni jsou zaměstnanci těch firem, takže je nezajímá, jak půjde dopředu podnik, ale jaké budou bonusy, dividendy. Seriózní kapitalismus se vším všudy byl v devadesátých letech. Některé věci nefungovaly ve státní správě, ale nemyslím si, že teď fungují výrazně lépe. Je to teď o tom, že vše je zregulované," prohlásil Novotný. Ten si přeje, aby lépe pracovaly soudy. „Vymahatelnost práva je v Česku slabá. Naštěstí jsme se s tímto nepotkávali. Ale vidím firmy kolem a vím, že ty problémy mají," upozornil Novotný.

Majitel firmy Plastia uvedl, že by nic ze svého podnikatelského života posledních dvaceti dvou let neměnil. „Jestli jsem něčeho litoval, tak jsem si s odstupem řekl, že to tak muselo být," prohlásil Stanislav Novotný.

Společnost Plastia se specializuje na výrobu samozavlažovacích květináčů a truhlíků do interiéru i exteriéru, klasických květináčů, obalů a dalšího sortimentu pro dům a zahradu. Společnost má vlastní vývojové oddělení a nástrojárnu, v níž vyrábí vstřikovací formy. Každoročně uvádí na trh novinky a účastní se renomovaných mezinárodních veletrhů.

Plastia Tech je divize, jejíž produkce zahrnuje vstřikování a vyfukování plastů sloužících jako komponenty pro automobilový a elektrotechnický průmysl. Disponuje vlastním projekčním oddělením pro návrhy forem v CAD programech a obráběcím centrem pro jejich výrobu. Od roku 2003 je držitelem certifikátu ISO 9001:2001.

Plastia v roce 2008 koupila německou značku Schumm. Výrobní závod se nachází v Novém Veselí na Žďársku.