Návštěvnost se nezlepšila ani na koupalištích. V jihlavském Vodním ráji, největším akvaparku Kraje Vysočina, se do půlky minulého týdne vystřídalo zhruba 25 000 lidí, v porovnání 
s počty během loňských veder tedy jen necelá polovina.

Vodní ráj letos otevřel svoji venkovní část 4. června, od té doby bylo kvůli nepříznivému počasí 20 dní zavřeno. Koupaliště za den pojme až 2 400 lidí, tato kapacita však v tomto roce nebyla naplněna. „Pouze jednou jsme se dostali přes hranici návštěvnosti 2000 lidí, to bylo 4. srpna," uvedl mluvčí podniku Služby města Jihlavy Martin Málek.

Podle něj budou venkov-ní bazény Vodního ráje přístupné do 9. září – když bude pěkně.

Oslovení provozovatelé kempů na Vysočině si víc pochvalovali červencovou návštěvnost. Ve žďárském autokempinku Pilák jsou pořád téměř obsazeny chatky. „Ale u stanů a karavanů byl vzhledem k počasí srpen slabší – pršelo a byla chladná rána," uvedla vedoucí kempu Ladislava Procházková.

Velmi dobře hodnotí léto jednatel Campu Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku Eduard Jakwerth. „Jsem tady 35 roků a tohle byla nejlepší sezona. Rozhodně to nepřičítám nějakým migrantům, že by lidi kvůli tomu nejezdili ven," řekl. Podle něj rekreanty láká pěkná příro-
da, oceňují i zázemí kempu a koupání v sousedním ryb-níku Velký Pařezitý, který má čistou vodu celé léto. Chatek je v kempu 42, jsou úplně obsazené. „Stany a karavany, tam je dlouhodobý pokles hlavně od cizinců," pravil Jakwerth.

Nový turistický areál Panský dvůr v Telči byl otevřen v polovině loňského července. Jeho součástí je historická expozice i velké lanové centrum, konají se tam různé akce. Od začát-
ku letošních prázdnin do čtvrtka areálem prošlo 
10 500 lidí. „S návštěvností jsme spokojeni, pro nás je to prakticky první letní sezona," řekla Hana Plachá, která má na starosti marketing.
Pro westernové městeč-
ko Šiklův mlýn na Žďársku patří letošní léto spíš k těm slabším. „Ale ještě jsme to nevyhodnocovali," uvedla generální manažerka Eva Černá s odkazem na to, že sezona potrvá do 4. září.

Jihlavskou zoologickou zahradu navštívilo v prvních šesti měsících letoška 
132 250 lidí, o 27 procent více než stejnou dobou minulý rok. V červenci přišlo 74 357 návštěvníků, o 15.879 vyšší počet než během loňského prvního prázdninového měsíce. Od 1. do 16. srpna si expozice v zoo prohlédlo dalších 46 551 lidí.