VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Hlinném už pálili i rybíz a jahody

Hlinné - První pěstitelskou pálenici na Novoměstsku provozuje od roku 2006 Stanislav Marek z Hlinného. Jezdí k němu zákazníci z okolí Nového Města na Moravě, ale i ze Žďárska, Havlíčkobrodska, Bystřicka a z okolí Tišnova.

9.9.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Hynek Skoták

A o tom, že si lidé chtějí vypálit kde co, není pochyb. „V podstatě se dá pálit jakýkoliv druh ovoce, který si pěstitel vypěstuje. V našem regionu se nejvíce pálí švestky, jablka, hrušky, třešně, ale třeba i višně, ryngle. V několika málo případech jsme pálili rybíz, jahody, oba druhy jeřabin, broskve a meruňky,“ popsal pěstitel a místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek.

Lihovitost vypálených destilátů podle něj ovlivňuje hlavně kvalita kvasu. „Ta je dána zralostí ovoce, jeho čistotou, druhem a také průběhem kvasného procesu. Je třeba připomenout, že v Zákoně o lihu je zakázáno do kvasu přidávat cukru,“ vysvětlil pěstitel.

O tom, že v hlinnenské pálenici svému řemeslu rozumějí, svědčí úspěchy jejích výrobků na soutěžích. Pálenice již několikrát posílala produkty na košty pálenek, na kterých se porovnává kvalita páleného ovoce od různých výrobců a pěstitelů. „Například v letošním roce obsadila manželka 1. místo na Kozlovském koštu pálenek ze sortimentu hruškovic,“ vzpomněl Marek.

V České republice je velice rozšířené „černé pálení“. Velkou roli často hrají finance. Dalším důvodem je pravděpodobně také fakt, že v Česku si může rodina vypálit pouze 30 litrů absolutního lihu ročně. „Vede se přesná evidence zákazníků a množství vypáleného lihu. Tyto údaje se předávají celnímu úřadu, kde existuje centrální registr. Překročení limitů se dá velmi jednoduše zjistit. Je tedy možné, že se černé pálení provozuje i z tohoto důvodu,“ vysvětlil Stanislav Marek.

V Hlinném by rádi svoje služby rozšířili. „Rád bych zrealizoval provoz moštárny, ktrá by poskytovala kompletní službu přípravy kvasu moderní technologií. Přál bych si, aby naši provozovnu vyhledávali stálí i noví zákazníci,“ uvedl Stanislav Marek.

--------

Celý rozhovor se Stanislavem Markem o pěstitelské pálenici najdete v týdeníku Vysočina 11. září

Tomáš Pohanka

9.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve žďárském zámku zavedli speciální prohlídky uzpůsobené pro nevidomé návštěvníky. Prohlídky jsou na objednání a stojí 50 korun na osobu (pro nevidomého i jeho průvodce). Do celého areálu smějí také vodicí (i ostatní) psi.
7

Nevidomí zažijí ve žďárském zámku speciální prohlídky

Ilustrační foto.

Do participativního rozpočtu lidé přihlásili jedenáct návrhů

OBRAZEM: Horácký džbánek zahájil Jaroslav Samson Lenk

Žďár nad Sázavou – Půlkulaté jubileum slaví festival folkové a country hudby Horácký džbánek. Letos se ve Žďáře nad Sázavou koná již po pětatřicáté. Dvoudenní festival začal v pátek krátce po 17 hodině koncertem Jaroslava Samsona Lenka s jeho doprovodem. Lenk se také po oba dva dny ujal role moderátora.

Patronkou Běhu pro hospic je Veronika Čamková

Velké Meziříčí – Několikanásobná juniorská mistryně České republiky v alpském lyžování a zároveň rodačka z Velkého Meziříčí Veronika Čamková se stala patronkou druhého ročníku Běhu pro hospic.

AKTUALIZOVÁNO

Stromy padaly na silnice, auta i karavan

Vysočina – Plné ruce práce měli přes noc hasiči i policisté na Vysočině kvůli bouřce doprovázené silným větrem. „V průběhu noci a časného rána zasahovali hasiči na Vysočině u více než 120 událostí v souvislosti s počasím,“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Šestadvacet oznámení obdrželi také vysočinští policisté.

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Vysočina – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení