Firma uspěla ve výběrovém řízení na dodávky několika technologických řešení pro projekt ESS (European Spallation Source - Evropský spalační zdroj neutronů). V tiskové zprávě to oznámil Jan Odstrčil z oddělení marketingové komunikace firmy. „ESS je gigantickým projektem s mezinárodní účastí. Díky němu vznikne multidisciplinární výzkumné centrum založené na nejvýkonnějším zdroji neutronů na světě. Nejmodernější areál vyroste ve švédském Lundu. Další sídlo bude v Kodani, kde bude zázemí pro management a softwarové centrum," uvedl Odstrčil. Oficiálním partnerem projektu ESS je Ústav jaderné fyziky Akademie věd ČR.

Nuvia je inženýringovou organizací, která poskytuje komplexní služby, vývoj a dodávky zařízení a informačních systémů pro jadernou energetiku, průmysl, vzdělávací instituce, výzkumná a lékařská pracoviště v České republice i v zahraničí. Zaměstnává v České republice na 300 zaměstnanců a je součástí nadnárodní skupiny VINCI.

Ve výběrovém řízení se jednalo o dodávku čtyř zakázek. Třebíčská firma uspěla ve třech z nich v celkové hodnotě přes 300 milionů korun. Dvě zakázky představují dodávku technologie primárního a sekundárního vodního chlazení. Třetí zakázka znamená dodání kompletní vzduchotechniky, která zabezpečí ventilaci kancelářských, provozních i technických místností. Vzduchotechnika se musí také poradit s výbušnou a toxickou atmosférou.

Třebíčská společnost Nuvia se bude podílet na výstavbě neutronového centra ve Skandinávii. Zdroj: Jan Odstrčil

Výstavba objektu pro centrum potrvá do roku 2025. První neutrony jsou v ESS očekávány na konci roku 2019. Plánované náklady projektu ESS jsou asi 1,8 miliardy eur (přibližně 48,642 miliardy korun). Hostitelské země Švédsko a Dánsko mají v úmyslu přispět asi polovinou z celkové částky. Centrum má fungovat nejméně 40 let. Vědci vidí příslib hlavně ve vývoji nových materiálů, výrobě léků, ale i v rozvoji informačních technologií, biotechnologií a řady dalších oblastí.

Zakládajícími členy evropské ESS jsou Česká republika, Dánsko, Estonsko, Francie, Německo, Maďarsko, Itálie, Norsko, Polsko, Švédsko a Švýcarsko. Díky ESS dostane pracovní příležitost několik tisíc vědců. Lund na jihu Švédska nabídne přibližně 500 stálých pracovních míst.