Memorandum o spolupráci s čínskou firmou AVIC Jiangxi Hongdu Aviation Industry Group podepsal generální ředitel PBS Milan Macholán při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně. Byl členem podnikatelské delegace cestující s prezidentem.
„Podpis memoranda je pokračováním úspěšné spolupráce s čínskými výrobci letadel a vrtulníků. Naše dosavadní zakázky pro čínský trh, společně s již podepsanými smlouvami na další roky, dosahují řádově miliardy korun," nechal se slyšet generální ředitel společnosti Milan Macholán. Pomocná energetická jednotka je mikroturbína určená pro startování leteckých motorů, dodávku elektrické energie pro palubní přístroje a stlačeného vzduchu pro klimatizační systémy letounů a vrtulníků.

Součástí delegace prezidenta Miloše Zemana bylo asi pět desítek podnikatelů, další se k výpravě připojili až v Číně. Podnikatelé se shodují, že na rozvíjejícím se čínském trhu je mnoho šancí a příležitostí pro uplatnění českých firem. Připravit se ale musí na zcela odlišné prostředí a mentalitu. Číňané mají jiné vnímání času i takzvaná pravidla hry. „Jsou to tvrdí vyjednavači, všechno si důkladně prověřují," řekl Milan Macholán. Uzavření prvního obchodu tak může trvat i několik let příprav a navazování kontaktů. I finálnímu domlouvání smluv často předchází vyjednávání trvající několik dnů. Výjimkou nejsou ani podpisy smluv až v letištních saloncích.

Výhodou českých firem při dojednávání obchodu v Číně je dobré jméno Československa, které tam prý stále přetrvává. Číňané si také potrpí na zkušenosti. Pokud se někdo osvědčí, preferují jeho služby i nadále. „Když se náš partner měl rozhodnout mezi českou a čínskou firmou, nakonec se rozhodl pro nás," poznamenal Macholán.

Zeman při návštěvě veletrhu ve městě Čcheng-tu českým podnikatelům řekl, že se jim politici snaží pomoct například zřízením konzulátu. Nemohou jim ale pomoct při získávání partnerů a odbytu. „Protože když si neumíte získat partnery, když si neumíte získat odbyt, jste naprosto k ničemu a příště nelezte do prezidentského letadla," řekl Zeman. Zároveň podnikatele vyzval, aby mu při zpáteční cestě nahlásili informace o podepsaných kontraktech. „Pokud možno alespoň nad padesát milionů eur, to je taková skromná dolní hranice, kde i malý a střední podnikatel se může uplatnit," poznamenal prezident Zeman.

První brněnská strojírna ve Velké Bíteši podniká v oboru přesného strojírenství, zabývá se především výrobou turbínových vysokootáčkových strojů pro letectví, energetiku a dopravní průmysl. Tržby podniku vloni stouply o více než 100 milionů korun na 1,2 miliardy korun. Závod dává práci více než 780 lidem. Nejvýznamnějšími produkty jsou pomocné energetické jednotky do letadel a vrtulníků, letecké motory a klimatizační systémy. Divize přesného lití je evropským významným dodavatelem odlitků turbínových kol turbodmychadel a lopatek turbín.