Stavbaři na Vysočině vloni dokončili 1 194 nových bytů, nejméně za posledních 14 let. Útlum v bytové výstavbě pokračoval třetím rokem. Meziročně se podle pátečních údajů Českého statistického úřadu počet dokončených bytů na území kraje v uplynulém roce snížil o 6,4 procenta. V republice ale nastal ještě větší propad. Na Vysočině by útlum mohl přetrvávat. Nových domů pro bydlení bylo v tomto kraji loni rozestavěno o 11 procent méně než za rok 2012.

Na Vysočině v loňském roce opět převažovala výstavba rodinných domů, které se na celkovém počtu předaných bytů podílely více než třemi čtvrtinami. Postaveno jich bylo 917, o několik desítek méně než v roce 2012. „My bychom se také rádi pustili do stavby rodinného domu někde na vsi v okolí Havlíčkova Brodu, ale vše vázne na hypotéce. Ačkoliv jsme obešli několik bank, nejsme dostatečně lukrativní. Já jezdím s kamionem, vydělám dvacet tisíc čistého, ale třetinu peněz mi dává šéf bokem, manželka je na mateřské, takže nesplňujeme příjmový limit pro schválení hypotečního úvěru," krčí rameny Kamil. Jeho rodině nezbývá než bydlet dál v nájmu.

Ceny domů rostou

„Měl jsem do toho jít před sedmi lety s kamarádem. Toho vyšel dům v Lípě včetně pozemku na dva a půl milionu. Teď bych na ten samý potřeboval téměř tři miliony. Banka je však ochotna půjčit jen dva miliony a dvě stě tisíc. Nevím, kde sehnat zbytek," říká třiatřicetiletý kamioňák z Havlíčkova Brodu.

Růst stavebních nákladů dokládají i statistiky. Zatímco v roce 1997 vyšla stavba jednoho metru čtverečního užitkové plochy bytu v rodinném domě na 14 100 korun, o šestnáct let později na 24 389 korun. Byt v rodinném domě tak v roce 1997 vyšel průměrně na 2,14 milionu korun, o šestnáct let později náklady na jeho výstavbu vzrostly na 3,27 milionu korun.

O parcely podle Kamila není nouze, mnohé obce je nabízejí velmi výhodně, ale získat půjčku je pro mladou rodinu obtížné.

Nabídka parcel brání vylidňování

Mezi obce, které poskytují parcely za dobrou cenu, a tím bojují proti úbytku obyvatel, patří například Ždírec nad Doubravou s 3 177 obyvateli. Ten patří mezi rozrůstající se sídla, ačkoliv Kraj Vysočina obyvatele ztrácí už čtyři roky. Ve Ždírci podle statistických údajů přibylo za uplynulých osm let 270 lidí. Počet obyvatel v Hamrech nad Sázavou na Žďársku ve stejné době stoupl o 253 na 1 496. Obecní úřad v Hamrech sám prodal 58 parcel a dalších 78 parcel u obce připravil soukromý investor. „Vidím to jako přínos," zhodnotil starosta obce Hubert Křesťan rozrůstání Hamrů. Podotkl, že některé obce chtějí mít parcely jen pro starousedlíky. „Ale s takovou filozofií my nepostupujeme," řekl.

Vylidňování by díky parcelám chtěla zpomalit radnice v Ledči nad Sázavou, podle místostarosty Jaroslava Doležala jinudy cesta nevede. Od roku 2004 podle statistiky město ztratilo 566 obyvatel, má jich 5 482. „Lidi nám utíkají. Podnikatelé, kteří tu bydleli v bytovkách, si postavili ve vesnicích kolem Ledče. Město s takovou historií si nezaslouží, aby z něj za chvíli byla vesnice," řekl Doležal. Z 18 parcel je zhruba po roce prodána polovina. Jejich přípravu radnice dotovala více než milionem korun. Stavebníci za metr čtvereční platí 600 korun.

Rekordy minulostí

Podle dostupných statistik bylo loni na Vysočině dokončeno méně bytů než v roce 1999. Stavební práce začaly zpomalovat po rekordním roce 2010, v němž stavbaři předali lidem v kraji do užívání 1 772 bytů.

Počet dokončených bytů v Česku loni klesl o 14,3 procenta na 25 246 bytů. Méně nových jednotek než na Vysočině přibylo v šesti krajích.

Vrchol bytové výstavby byl v 70. letech minulého století, kdy se jen v české části tehdejšího Československa stavělo 90 tisíc bytů ročně. Rekord drží s 97 104 dokončenými byty rok 1975.