VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Produkce medu v kraji v roce 2009? Průměrná

Nové Město na Moravě – Máte rádi sladké? Na tuto otázku většina z vás určitě odpoví „ano“. I když nás lékaři stále varují před tím, jak je sladké škodlivé, nedokážeme si toto potěšení odpustit.

10.1.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK / Archív

Ale co takhle použít místo cukru ke slazení med? „Med je přírodní věc oproti cukru třtinovému nebo rafinovanému. Obsahuje převážně jednoduché cukry, které tělo nezatěžují při zpracování, nejsou tam různé balastní látky a je tam převaha fruktózy a glukózy, které poměrně rychle předávají svou energii lidskému organismu,“ vypočítal přednosti medového mlsání včelař Zdeněk Tatíček. Neopomene se také zmínit i o tom, že zdejší med pochází navíc ze zdravého prostředí Vysočiny.

Loňský rok byl podle včelařů v produkci medu průměrný. „Byl poměrně rychlý nástup léta, jaro prakticky nebylo. Po mrazivých dnech nastoupilo hned celkem teplé počasí a vegetace se začala rychle rozvíjet. Včelstvo, které v běžných letech kopíruje nabídku pylu a nektaru, tomuto vývoji vegetace nestačilo. Pak zase po poměrně suchém počasí přišly přívalové deště, které producenty medovice a medovici samotnou často smývaly. To znamená, že se nestačila sladká šťáva na rostlinách vytvořit, aby ji včely mohly v dostatečné míře posbírat,“ řekl včelař Tatíček.

I přes nepříznivé podmínky nasbíraly včely z Vysočiny medu spoustu. Nyní se oddávají zaslouženému zimnímu spánku. „Včelstva jsou zaléčená, zakrmená a stažená v zimním chomáči. Našla si své zimovací místo v úle. S nástupem prodlužujícího se dne v lednu a v únoru se včelstva zase začnou rozvíjet a čeká je první jarní prolet,“ vysvětlil včelař.

A ten přijde kdy? „Záleží to samozřejmě na počasí. Jak teplota stoupne na 10°C a bude pěkný, slunečný, bezmrazný den, pak nastupuje u včelstev první prolet, kdy dochází k vyprázdnění vaku a včely takzvaně vyletují na pročišťovací prolet,“ uvedl Zdeněk Tatíček. Na první jarní prolet si ale včely budou muset ještě nějaký čas počkat. To my jsme na tom o něco lépe. Zima, nezima, pohyb na čerstvém vzduchu nám určitě neuškodí, ba naopak. A když nám venku začnou mrznout nos, uši a prsty? Pak je nejlépe jít rychle domů, do tepla a dát si horký čaj. Samozřejmě že oslazený medem z Vysočiny.

Autor: Lenka Mašová

10.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Ze dvora rodinného domu zmizelo jízdní kolo

Sportovní zóna na Bouchalkách.
3

Obnova Bouchalek bude nakonec skromnější

Pálenice se teprve rozjíždí, slabší začátek zavinily třešně

Vysočina – Padesát. Tolik pěstitelských pálenic funguje na Vysočině podle statistiky Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Většina z nich však sezonu teprve startuje. Může za to nedostatek třešní. Palírník Roman Koudela z Polné na Jihlavsku začne až v září.

Melichar: Turnaj jsme si parádně užili

Nové Veselí /ROZHOVOR/ – Jedním z tahounů házenkářů Nového Veselí byl na Memoriálu dr. Josefa Smékala tradičně David Melichar. Ten se v rozhovoru pro Týdeník Vysočina svěřil se svými pocity z vydařeného turnaje.

Středeční nehoda na D1: Mladý řidič se nevěnoval řízení, a to ho stálo život

Vysočina - Dvacetiletý řidič se plně nevěnoval řízení, nezareagoval na vzniklou situaci, a to pro něj nakonec bylo osudné. Tragická nehoda se stala ve středu kolem půl páté odpoledne na 93,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Ke středu dodávky a nákladního auta došlo v místě, kde se jen pár minut před tím odehrála jiná dopravní nehoda.

Půda nováčka Nové Vsi neseděla

Nová Ves u Nového Města na Moravě – Po vysoké výhře 4:0 nad Jaroměřicemi v úvodním utkání sezony fotbalisté Nové Vsi ve druhém kole krajského přeboru neuspěli na hřišti nováčka z Košetic. Po půli přitom vedli 1:0 a kráčeli za ziskem dalších bodů. Jenže po devadesáti minutách svítilo na výsledkové tabuli konečné skóre 3:2.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení