VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovarů přibývá. Gajdoše a Urbana má doplnit Vladislav

Třebíčsko - Menších pivovarů v poslední době přibývá. Důkazem je Gajdoš v Biskupicích i další pivovar, na jehož obnově se v současné době pracuje. Dva úspěšné roky už má za sebou i třebíčský pivovar Urban.

19.5.2014
SDÍLEJ:

Majitel malého pivovaru Ivan Gajdoš vaří týdně až patnáct sudů zlatavého moku.Foto: Deník/ Kamil Černý

„Od zahájení v květnu 2012 jsme náš sortiment doplnili o dalších asi pět typů piva. V současné době děláme asi 70 až 100 hektolitrů měsíčně," řekl jednatel pivovaru Juraj Urbančík.

Až patnáct sudů piva vaří od loňského roku Ivan Gajdoš v Biskupicích v domě pronajatém od obce. „Začátky nebyly jednoduché, stále je to ale dennodenní práce," řekl majitel malého pivovaru, který nese jeho jméno. Své produkty nabízí hospodám, ale i přímo ve svém domě. Výčep otevírá vždy o víkendu.

Výhody minipivovaru oproti těm větším příliš nevidí. „Nemám právo na velké pivovary nadávat, také ony se musely přizpůsobit uspěchané době. Je ale pravda, že mají hospody hodně pod sebou. Pak je těžké se do nich dostat," vysvětloval Ivan Gajdoš.

Nevýhoda malých

Podobně to vidí i Juraj Urbančík z třebíčského pivovaru. „Největší nevýhoda nás minipivovarů ve srovnání s velkovýrobci je v logistice a skladování. Musíme dodat relativně malé množství různých piv na různá místa a navíc zajistit jejich chlazení po celou dobu dopravy. Stojí to hodně peněz, energie i času," mínil.

Urban i Gajdoš tak museli vsadit na piva, která se budou od těch zavedených a často také oblíbených lišit. „Naší výhodou je, že pivo od nás je jiné a myslím, že i dobré," poznamenal Urbančík.

S vidinou nejlepšího piva v okolí se do jeho vaření pustil také Ivan Gajdoš. „Od začátku jsme věděli, že je důležité přijít s něčím novým a jiným. Když k vám přijedou známí a pivo jim upřímně chutná, tak to potěší," doplnil.

Po více než šedesáti letech se pracuje na otevření pivovaru ve Vladislavi. Ten původní se uzavřel přibližně s obdobím druhé světové války. Ve staré budově na návsi zatím stále probíhají stavební práce. „Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby se sem něco takového vrátilo. Doufám, že soukromý majitel toho dosáhne," řekl starosta Vladislavi Jan Havlena.

Téměř třicet pivovarů se představilo na víkendových Pivních a gastronomických slavnostech v Třebíči v Borovině. Nechyběl mezi nimi Dalešický pivovar, třebíčský Urban ani Gajdoš z Biskupic.

Autor: Kamil Černý

19.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Polské letouny Su-22M3 přiletěly 23. srpna na letiště v Náměšti nad Oslavou. V ČR se zapojí do mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2017.
17

Od středy začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.

Vražda v Humpolci: Obviněný Ukrajinec skončil ve vazbě

Na Vysočině v noci padaly teplotní rekordy

Vysočina - Na dvou stanicích v noci na středu padly teplotní rekordy. V Košeticích na Pelhřimovsku naměřili 5,1 stupně Celsia, tím byla o dvě desetiny překonána dosavadní rekordní hodnota 5,3 stupně z roku 1999. V Sedlci na Třebíčsku teploměr ukázal hodnotu 6,5 stupně. Dosavadní nejnižší teplota z roku 1999 byla 7,3 stupně.

V jihlavské zoologické zahradě odchovali leguána

Jihlava – Po necelých dvou letech se podařilo chovatelům z jihlavské zoo rozmnožit a úspěšně odchovat dvě mláďata velice vzácného ještěra leguána fidžijského. A podle zbarvení mláďat těsně po vyklubání se z vajíček je zřejmé, že jde o samce a samici.

Studenti se budou trénovat v první pomoci

Vysočina – Poskytnout základní laickou první pomoc, komunikace s operátorem záchranné služby. Studenti středních škol a učilišť na Vysočině se opět budou učit zachraňovat život v rámci hodin školní výuky.

Plameny po prodloužení padly v Kolíně

Kolín – Pátý přípravný zápas před novou sezonou odehráli v úterý v Kolíně druholigoví hokejisté Žďáru nad Sázavou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení