Minimální částku za jeden metr čtvereční polenská radnice stanovila na 1 221 korun. Výstavbu domů neomezuje regulační plán. „Domy mají limity, ale ty nejsou až tak závazné,“ dodal starosta Skočdopole. Možnosti výstavby mohou zájemci prodiskutovats pracovníkem polenského stavebního úřadu. Tři z dvanácti nových parcel jsou totiž stále ke koupi. Do 15. května mohou zájemci posílat v uzavřených obálkách svou nabídku ceny, kterou jsou ochotni dát za parcelu.

Výstavba dvanácti rodinných domů v ulici Nad Háječkem vzniká v rámci druhé etapy. V první etapě zde vyrostlo sídliště s dvaceti sedmi rodinnými domy a stovkou městských bytů.

V krajském městě Jihlavě je v současné době hlavní rozvojovou lokalitou Buková. Ta se nachází v oblasti Horní Kosov a navazuje na Rezidenci Kaskáda, kde aktuálně zbývá k prodeji pět parcel pro výstavbu rodinných domů. Za metr čtvereční zde zájemci zaplatí v rozmezí od 1 620 do 1 800 korun.

Okolí bystřického fotbalového stadionu se po přístavbě wellness centra a dalších stavebních úpravách změní.
Příští rok u stadionu přibude wellness zařízení za 90 milionů

V ulici Buková časem vyrostou řadové domy. Jejich prodejní cena zatím není známa. „V tuto chvíli dolaďujeme práci na projektech. Cenu jsme ještě nestanovili,“ řekl vedoucí jihlavského odboru územního plánování Tomáš Lakomý.

Další etapu výstavby radnice plánuje v ulici Kosovská za obchodním domem Tesco. Tam budou stát další nové řadové domy.

O parcely pro rodinné domy je mezi lidmi mnohem větší zájem než o pozemky pro domy řadové. Například radnice v Třešti se už od roku 2013 snaží prodat parcely pro řadové domy v ulici K Valše. „V současné chvíli jsou volné ještě tři nebo čtyři parcely,“ uvedl starosta Třeště Vladislav Hink.

Zasíťovaný pozemek o velikosti přibližně 300 metrů čtverečních tu zájemce vyjde na 302 500 korun. Za jeden metr čtvereční se totiž v Třešti zaplatí kolem jednoho tisíce korun.

Vzhled řadových domů se tu řídí schválenou projektovou dokumentací. Rozdílné domy si lidé budou moct postavit v ulici Partlicova. Tam vedení města plánuje do budoucna udělat dalších pět parcel pro řadové domy.

Na 1 200 korun za metr čtvereční včetně DPH byla stanovena základní cena naposledy prodávaných osmi parcel ve žďárské lokalitě Klafar, kde v současné době pro novou ulici Hrnčířská vznikají inženýrské sítě. Více zájemců o jeden pozemek se pak se utkalo prostřednictvím elektronické aukce. V minulých letech se tímto způsobem výsledná cena vyšplhala i na 2 500 korun za metr čtvereční.
„Tyto parcely jsou relativně velké: kolem tisíce metrů čtverečních. Další budou už o něco menší, takže by současně mělo být uspokojeno více zájemců,“ sdělil starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil.

Utkání 11. kola baráže o hokejovou extraligu mezi HC Dukla Jihlava a HC Energie Karlovy Vary, 20. dubna v Jihlavě.
Stadion potřebuje na extraligu úpravy za pět milionů

Celkem se další technická příprava na Klafaru dotkne čtyř desítek pozemků, z nichž zhruba dvě třetiny jsou ve vlastnictví města.
Ve Svratce, městě se čtrnácti stovkami obyvatel, loni nabízeli 25 parcel pro rodinnou výstavbu na Slunném vrchu, kde právě končí příprava inženýrských sítí za sedmnáct milionů korun, podstatně levněji.

„Cena zasíťované parcely byla stanovena na tři sta korun za metr čtvereční plus daň z přidané hodnoty,“ uvedl starosta Svratky František Mládek.

Město Přibyslav na Havlíčkobrodsku prodalo ve veřejné dražbě zájemcům celkem 13 parcel. Cena byla 600 tisíc korun za jednu parcelu včetně DPH, a to bez ohledu na její velikost.

Chotěboř v lokalitě Boží Muka prodala nové parcely. Ty jsou dvojího typu. Jednak se jedná o běžné parcely s kompletními inženýrskými sítěmi, kde však majitelé musejí dodržovat při stavbě pevně stanovená pravidla daná architektem. Tyto parcely se prodávaly obálkovou metodou. Základní vyvolávací cena byla 550 korun, včetně DPH. Město prodalo šest parcel už v roce 2015.

V současné době nabízí Chotěboř parcely takzvaně „experimentální“ – pro stylové bydlení. „Parcely jsou celkem tři. Nacházejí se v lokalitě Boží Muka. Jejich rozloha je zhruba 2 000 čtverečních metrů. Majitel si na nich může postavit dům až o rozloze 300 metrů čtverečních. Důležité je, že na těchto parcelách neplatí žádné limity, všechno záleží jen na fantazii a solventnosti majitele,“ sdělil starosta města Tomáš Škaryd.

Bráfova třída se zavřela.
VIDEO: Bráfova třída se zavřela. Někteří řidiči jsou zmatení

Na třech zvláštních parcelách žádné normy neplatí, ale tato svoboda není na poměry běžných stavebníků levná. Za jeden čtvereční metr si město účtuje 700 korun, včetně DPH.

Do Havlíčkova Brodu má obyvatele přivábit nová čtvrť Rozkoš s pěti ulicemi, které nesou jména místních významných stavitelů. Havlíčkův Brod v této čtvrti naplánoval 32 řadových, 17 terasových, 7 velkých bytových a 26 rodinných domů. Nový domov v nich najde více než pět stovek lidí.

Většina parcel, které město nabízí průběžně už tři roky, už je prodaná, nejvíce šly na odbyt parcely určené pro samostatné rodinné domy. Parcely pro individuální domy byly prodány v průměru za 1 147 korun za metr čtvereční.

Město Pelhřimov v současné době žádnými volnými parcelami nedisponuje. Ty se v minulosti ve městě prodávaly do jednoho tisíce korun za čtvereční metr. Nyní se v Pelhřimově snaží vybudovat nové parcely, u kterých se počítá s prodejní cenou o trochu vyšší, než byla doposud. Není úplně jasná výsledná cena, ale zřejmě se bude pohybovat okolo patnácti set korun za čtvereční metr.

Ilustrační foto.
Brodští hospodští ušetří za letní zahrádky

Třebíč tento měsíc prodávala stavební pozemky v lokalitě Na Kopcíchv aukci za vyvolávací cenu 1 620 korun za metr čtvereční. Podle velikosti parcel se ceny pohybovaly v rozmezí od 1,21 do 1,77 milionu korun za pozemek. Některé pozemky město Třebíč prodalo za vyvolávací cenu, za jiné se přihazovalo. Největší nabídka byla 1 860 korun za plošný metr.

ZUZANA RODOVÁ
REPORTÉŘI DENÍKU