„Je to normální jev, třeba u jablek. Po roce nadúrody zákonitě přichází rok slabší, příroda si to takhle zařizuje," zhodnotil majitel Pálenice U Jiřího ve Stonařově Jiří Smejkal.

Nejlépe se i po nepříz-nivém jaru daří třešním. 
O třešňovici tedy nebude letos nouze, vypaluje se 
v každé pálenici na Jihlavsku. Také blumy hojně dozrávají. V pálenici U sudu 
v Telči hlásí velkou zásobu hrušek i jablek, v Polenské palírně zase švestky. Meruňky a letní jablíčka se zase pálí ve Smrčné.

Letošní sezona sběru 
a pálení ale zatím nezačala, ještě se toho může hodně změnit. Její vrchol by měl být mezi koncem října
a začátkem listopadu.

Letos se tedy podle informací od majitelů pálenic nejvíce daří třešním a blumám. Jednotlivé pálenice ale odhadují slabší sběr oproti minulému roku.

„Úroda je průměrná, hodně toho totiž pomrzlo.
V loňském roce jsme měli ovoce víc," uvedl majitel Petr Procházka z telčské pálenice.

Jiří Smejkal ještě úrodu nehodnotí. „Dokud není ovoce uzrálé a sklizené, nedají se dělat závěry. Uvidíme na podzim. Jisté ale je, že nebude příliš jablek, naopak švestkám se bude dařit," poznamenal Smejkal.

Záleží na tom, kde budou lidé úrodu sklízet. „Někde bude ovoce a někde vůbec. Mám kamaráda na Moravě, co sesbíral plno meruněk, ale jinde není ani jedna. Celkově je situace oproti loňsku horší," vyjádřil se majitel palírny v Polné Roman Koudela.

KVAS ČI OVOCE

Ve Smrčné si nestěžují. „Ješ-tě to není jisté, ale zatím to vypadá dobře. Vím, že na jiných místech pomrzla, ale u nás na Vysočině dozrává ovoce později. Jarní mráz ho tedy nestihl zničit," myslí si Vladimír Filip ze Smrčné.

Zájemci o pálenku mohou nosit kvas nebo syrové nezpracované ovoce do pále-nic ve Smrčné či Stonařově. Oproti tomu v Telči U Sudu přijímá procházka pouze kvas či ovoce na dokvašení.

„Preferuji, když mi zájemci nosí ovoce. Stává se totiž, že lidé naházejí ovoce do sudu, nechají ho tam 
a myslí si, že to stačí ke kvalitnímu kvasu. Ovoce pak často hnije. Když mi donesou ovoce, já se 
o všechno postarám a výsledný destilát je lepší," poznamenal způsob, který vidí nejraději, majitel Polenské palírny Koudela.

HELGA MARTINKOVÁ