Stovky kilogramů sladkostí udělají před vánočními svátky například v Cukrárně u Zdubů ve Velké Bíteši. Objednávky jsou schopni vyřídit i na poslední chvíli, což se podle majitelky Marie Zdubové také často stává. „Většinou jde o zákazníky z Brna, kterým se snažíme vyhovět. Vloni nám prošlo rukama celkem na 800 kilogramů vánočního cukroví,” poznamenala Marie Zdubová. Aktuálně pečou již cirka 110 kilogramů vánočního cukroví, které skončí narovnané do speciálních krabiček pro jednu firmu. Ta je má jako pozornost pro své klienty.

V kolekci bítešské pekárny je cukroví 18 různorodých druhů pečiva, a to od tradičních rohlíčků a lineckého až po švestky v čokoládě či hrudky z ovesných vloček. Kilo stojí 260 korun, o čtyřicet korun dráže pak vyjde kilo drobného cukroví s náhradním sladidlem. „Ceny jsme letos nenavyšovali,” dodala majitelka velkobítešské cukrárny.

Vánoční pečivo od profesionálních cukrářek si lidé chodí zamlouvat také do obchodů Pekařství Řečice. Podle vyjádření majitele Josefa Částky přijali do včerejšího dne odhadem objednávek na 450 až 500 kilogramů cukroví. Činit tak budou ještě do 5. prosince. Cena je 320 korun za kilogram.

Více objednávek než v loňském roce

„Zájem o vánoční cukroví určitě je. Nabízíme kilová balení, která obsahují 14 druhů. Vloni jsme pekli pro naše zákazníky kolem 160 až 180 kilogramů sladkostí,” konstatoval Josef Částka.

Původní termín uzavírky na příjem objednávek na drobné vánoční cukroví musela kvůli velkému zájmu dokonce o více než týden prodloužit Kateřina Kašová, jejíž výrobky jsou k dostání mimo jiné v cukrárně v Bystřici nad Pernštejnem. Cena za kilogram činí 320 korun, vloni kolem 290 korun. „Musela jsem reagovat na skutečnost, že podražila jak mouka, cukr, tak vlašské ořechy,“ vysvětlila důvod změny ceny Kateřina Kašová.

„V loňském roce jsme napekli zhruba 300 kilogramů vánočního pečiva. Letos je to mnohonásobně více. Konkrétní číslo ale nebudu zveřejňovat,” doplnila podnikatelka s tím, že mezi její zákazníky patří jak mladí lidé, kteří prý podle svých slov nemají čas na pečení cukroví, tak osoby v důchodovém věku, kterým to zase naopak nedovoluje jejich aktuální zdravotní stav.