„Jako první v České republice přišlo s touto službou pro občany město Říčany letos v lednu. Lidé v podstatě nemají jinou možnost, jak výrazněji snížit ceny energií. Proto jsme se rozhodli elektronickou aukci pro všechny zájemce zajistit," řekl místostarosta Třebíče Pavel Pacal.

Jde o elektronickou dražbu, ve které dodavatelé přes internet snižují své nabídky a snaží se tak získat zakázku a klienta. Výhodou tohoto způsobu nakupování je průhlednost celého nákupu a navíc fakt, že dodavatelé o svého klienta férově soutěží.

„Síla každého klienta je v tom, jak velký objem zakázky dodavatelům na trhu nabízí. Čím větší je poptávka, tím lepší ceny samozřejmě mohou dodavatelé nabídnout," sdělil Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, která aukci na dodavatele v Třebíči bude zajišťovat. „Jde o stejnou společnost, která připravovala aukci pro Říčany i další města. Všude, kde jsme se ptali, s ní i s aukcí panovala spokojenost," informoval Pacal.

Přihlásit se mohou jednotlivé domácnosti, bytová družstva i podnikatelé. Pořádající firma pak všechny sdruží, stanoví přesné podmínky, které musejí dodavatelé dodržet, a osloví všechny dodavatele energií na trhu, aby o balík domácností soutěžili v on-line elektronické aukci.

Čím více lidí se do projektu zapojí, tím větší je šance na nižší cenu. Například v Říčanech se do projektu přihlásilo na pět set domácností. Podle zástupců tamní radnice uspoří přes 16,5 procenta na elektřině a skoro 30 procent na zemním plynu. Podobný nákup už nabídla domácnostem také Praha 6, Šenov, Krnov a v Libereckém kraji také Frýdlant.

„Inspirací pro nás byla ostatní města, kde již tuto službu pro své občany zavedli. Impulsem bylo i to, že samotné město Třebíč se chystá nakupovat energie přes e-aukce a chceme to nabídnout také občanům," sdělil místostarosta Pacal.

Pro fyzické i právnické osoby je služba naprosto zdarma. Pořadatelské firmě neplatí za zprostředkování nic ani město. Aukční poplatek zaplatí firmě po ukončení aukce dodavatel, který vyhraje.

Chtějí-li se občané či podnikatelé do projektu zapojit, musí podepsat smlouvu s pořadatelskou firmou eCENTRE. Také jí musí předat kopii smlouvy se stávajícím dodavatelem, včetně všech případných dodatků, a dále kopii ročního vyúčtování energií a sdělení jakou formou budou za energie platit.

Přihlásit se nemusí jen obyvatelé, kteří mají trvalé bydliště v Třebíči. Aukce je otevřena i lidem z dalších měst a obcí. Výzvy ostatně již visí například na webu Petrovic u Okříšek či Vladislavi.

Lidé se ani nemusí obávat toho, že se zaváží k odběru u nového dodavatele a nakonec budou platit víc. Pokud by cena vysoutěžená v e-Aukci byla vyšší, než je ta stávající, klient není povinen uzavírat smlouvu s novým (vítězným) dodavatelem. Pokud dojde ke snížení ceny pouze u jedné komodity, může klient uzavřít jen smlouvu na danou komoditu.

Město Třebíč bude zajišťovat sběr podkladů od občanů a podnikatelů, a to na na Městském úřadě Třebíč (přízemí, dveře č. 011c vedle pokladny), od 29. 4. do 22. 5. 2013, každé pondělí a středu od 13.00 do 17.00 hod. Pro zájemce o bližší a podrobnější informace proběhne v Národním domě setkání s občany města na dané téma 30. 4. a 9. 5. od 17 hodin.