Pavel Klimeš má ve Zvoli Olešinkách vlastní umělecké kovářství a zámečnictví. „Kovářství a zámečnictví v dnešní době k sobě neodmyslitelně patří. Kovařina je velmi různorodá práce. Rozhodně se liší od toho, co si lidé běžně pod tímto pojmem představí,“ říká Klimeš. Ve své práci se tak kromě umělecké kovářské práce věnuje i výrobě předmětů na zakázku či renovacím.

„Kováře v dnešní době najímají například i muzea či správa hradů, když se provádí renovace památek. Například se musí kovat nová dvířka u starých kachlových kamen a podobně,“ vysvětluje. Taková práce je jen občasným zpestřením. Větší část tvoří výroba na zakázku pro zákazníky. Řemeslné práci dnes konkuruje levná sériová výroba. „V tomto ohledu řemeslníkům pomáhá částečná mechanizace práce. Kdybych vše zpracovával ručně, nikdo ze zákazníků by mi nezaplatil odpovídající částku za práci. Díky mechanizaci se výroba pro řemeslníka zjednoduší a navíc klesne i cena výrobku,“ říká.

Žďárské Kino Vysočina.
Ve Žďáře už mají 13 Kinomilů, chtějí svoji sedačku v kině

I přesto se však zdá, že řemesla pomalu vymírají. „Ruční práce se už tolik necení jako dříve. Navíc si lidé odvykli dělat rukama. Tím samozřejmě klesá zájem o tyto studijní obory na školách, a tak je kvalitních řemeslníků stále méně,“ konstatuje.

Práci kováře Klimeše můžete vidět například i v Bystřickém Centru Eden jako stálou expozici ve staré kovárně. Kromě toho tu je k vidění i výheň, buchar a přes sto let starý kovářský měch. Další předměty v expozici vypůjčilo městské muzeum. „S Centrem Eden spolupracuji hlavně v případě větších akcí, například teď o Velikonocích. Návštěvníci mohou přijít do kovárny a uvidí mě přímo při práci,“ říká.

Pavlína Zichová