VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Experimenty nevítají. Majitelé pálenic mají nejraději švestky

Třebíčsko - Nadprůměrně dobrou sezonu hlásí majitelé pěstitelských pálenic. Ovocnářům se totiž vloni ve velkém urodily švestky a kromě povidel z nich nyní vzniká skvělá pálenka.

1.3.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Zatímco pravá slivovice, tedy švestkový destilát ročník 2015 byla kvůli neúrodě vzácností, loňský rok byl k ovocnářům i palírníkům o poznání přívětivější. „Máme o třetinu lepší sezonu než loni. Ta loňská byla velice špatná," zmínil majitel pěstitelské pálenice v Kojeticích na Třebíčsku Jaromír Čermák.

Nejenže loni bylo švestek hodně, ale hlavně byly kvalitní. Pokud je nechá majitel správně prokvasit, může se dočkat litru dobré slivovice i z méně než deseti kil nasbíraného ovoce. „U některých várek, co nám lidi přivezli, byla výtěžnost ideální," podotkl Josef Růžička z pálenice v Krnčicích na Třebíčsku.

Zatímco samotný ovocný destilát vznikne během několika málo hodin, o tom, jak úspěšná bude sezona pro majitele pálenic, rozhodují i rok staré faktory.

Švestkám se loni dařilo a řada pálenic bude díky tomu v provozu ještě celý březen, ostatním druhům ovoce se však kvůli loňským jarním mrazíkům nebo letnímu suchu příliš nedařilo. „Vždyť meruňky byly snad jen v Bratislavě a ani jablek, hrušek nebo třešní nebylo po okolí moc," připomněl Jaromír Čermák.

Při nedostatku ovoce se někteří lidé uchylují k experimentování. Vykvasit a vypálit zkoušejí třeba jahody nebo mandarinky. „Dělal jsem i banány, od té doby ale podobné věci odmítám. Výsledek totiž není takový, jaký bývá očekáván. Švestka je prostě švestka," usmál se Josef Růžička.

Palírník Jaromír Čermák je stejného názoru. Před časem ale připravoval pálenku ze šípků. Náročný sběr a pečlivá práce s kvasem se vyplatila. „Sice to samo o sobě nevoní, ale když si dáte štamprličku do čaje, tak tím provoníte celý dům. A to nemluvím o zdravotním přínosu nápoje," poznamenal.

Autor: Kamil Černý

1.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Podél Dalešické přehrady vede nová zelená turistická značka. Turisty zavede přímo k vodě, na místa s poutavými výhledy.
23

Podél přehrady vede nová turistická trasa. Prošli jsme ji za vás

Školáci z celého okresu se opět utkají v soutěži Mladý zdravotník.

Mladí zdravotníci se utkají ve Žďáře

Za jízdu pod vlivem alkoholu přišel o řidičský průkaz

Velké Meziříčí – Čtvrteční jízda třiašedesátiletého muže ve Velkém Meziříčí skončila odebráním řidičského průkazu a podezřením ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Ve Vysočina Areně přibude stojan na dobíjení elektrokol

Nové Město na Moravě – Areál Vysočina Areny v Novém Městě na Moravě začne od konce května sloužit nejen vyznavačům adrenalinové jízdy na singletraccích, ale nově také majitelům a uživatelům elektrokol.

Mladá žena řídila auto i přes uložený zákaz

Bystřice nad Pernštejnem – Podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí bylo sděleno čtyřiadvacetileté ženě, kterou policisté přistihli, jak v centru Bystřice řídí osobní automobil, ačkoliv to má zakázané.

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies