VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Experimenty nevítají. Majitelé pálenic mají nejraději švestky

Třebíčsko - Nadprůměrně dobrou sezonu hlásí majitelé pěstitelských pálenic. Ovocnářům se totiž vloni ve velkém urodily švestky a kromě povidel z nich nyní vzniká skvělá pálenka.

1.3.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Zatímco pravá slivovice, tedy švestkový destilát ročník 2015 byla kvůli neúrodě vzácností, loňský rok byl k ovocnářům i palírníkům o poznání přívětivější. „Máme o třetinu lepší sezonu než loni. Ta loňská byla velice špatná," zmínil majitel pěstitelské pálenice v Kojeticích na Třebíčsku Jaromír Čermák.

Nejenže loni bylo švestek hodně, ale hlavně byly kvalitní. Pokud je nechá majitel správně prokvasit, může se dočkat litru dobré slivovice i z méně než deseti kil nasbíraného ovoce. „U některých várek, co nám lidi přivezli, byla výtěžnost ideální," podotkl Josef Růžička z pálenice v Krnčicích na Třebíčsku.

Zatímco samotný ovocný destilát vznikne během několika málo hodin, o tom, jak úspěšná bude sezona pro majitele pálenic, rozhodují i rok staré faktory.

Švestkám se loni dařilo a řada pálenic bude díky tomu v provozu ještě celý březen, ostatním druhům ovoce se však kvůli loňským jarním mrazíkům nebo letnímu suchu příliš nedařilo. „Vždyť meruňky byly snad jen v Bratislavě a ani jablek, hrušek nebo třešní nebylo po okolí moc," připomněl Jaromír Čermák.

Při nedostatku ovoce se někteří lidé uchylují k experimentování. Vykvasit a vypálit zkoušejí třeba jahody nebo mandarinky. „Dělal jsem i banány, od té doby ale podobné věci odmítám. Výsledek totiž není takový, jaký bývá očekáván. Švestka je prostě švestka," usmál se Josef Růžička.

Palírník Jaromír Čermák je stejného názoru. Před časem ale připravoval pálenku ze šípků. Náročný sběr a pečlivá práce s kvasem se vyplatila. „Sice to samo o sobě nevoní, ale když si dáte štamprličku do čaje, tak tím provoníte celý dům. A to nemluvím o zdravotním přínosu nápoje," poznamenal.

Autor: Kamil Černý

1.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Po 160 schodech šplhá na 36 metrů vysokou rozhlednu pestrá skladba lidí od turistů a rodičů s dětmi až po svatebčany.

Meziříčská rozhledna je hitem

Mladá fotografka portrétuje nejraději v plenéru, ale především kvůli snímkům dětí si nyní ve Žďáře nad Sázavou otevřela vlastní ateliér. Chce v něm dokázat, že ateliérová fotografie má i po smrti deskových přístrojů a nástupu zrcadlovek a mobilů právo na
12

Snímky málokdy končí v albu, říká fotografka

Dýmovnice aneb proč nejít na hokej...

Hokejové derby přinášejí napětí, vzrušení a emoce diváků, ale čeho je moc, toho je příliš. V hokejovém městě jako je Havlíčkův Brod jsem strávil studentská léta, trénoval a zrovna tak vzhlížel k osobnostem tohoto klubu. Nevím, jak by se páni Chytráček se Suchým a jiní velikáni dívali na dnešní fanoušky, ale rozhodně do smíchu by jim nebylo.

Soudce Novák chce od státu půl milionu za dojíždění na pobočku

Žďár nad Sázavou - Soudce brněnského krajského soudu Miroslav Novák se po státu domáhá proplacení cestovních náhrad ve výši půl milionu korun, které vynaložil na dojíždění poté, co byl nezákonně přeložen na jihlavskou pobočku soudu. Při pátečním projednávání své žaloby stáhl požadavek na další čtyři miliony korun za nemajetkovou újmu. Odůvodnil to tím, že nechce zatěžovat státní rozpočet. Podle žalovaného ministerstva spravedlnosti je však skutečným důvodem zpětvzetí to, že Novák chce v případě neúspěchu snížit náklady řízení, které by musel hradit.

Řidič nezvládl řízení, na následky zranění zemřel

Vysočina – Ve čtvrtek před jednou hodinou odpoledne vyjížděli policisté k tragické dopravní nehodě, která se stala na silnici druhé třídy mezi Bílým Kamenem a Větrným Jeníkovem.

Ve firmách je jedovatá voda i půda

Žďársko - První brněnská strojírna ve Velké Bíteši, Tokoz ve Žďáře nad Sázavou a také Mars Svratka. To jsou podle informací České inspekce životního prostředí (ČIŽP) tři lokality na Žďársku, ve kterých momentálně probíhají sanace starých ekologických zátěží.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies