„Před pár dny jsme začali prodávat burčák. Myslím si, že tento nápoj patří k podzimu a neměl by být popíjen v létě," zhodnotil majitel jihlavské Art Vinotéky Vintner Petr Beneš.

Ostatní jihlavské vinotéky si ještě na mošt chvilku počkají. „Zatím burčák nemáme, ale očekáváme zahájení prodeje tento týden," uvedla majitelka Vinotéky u zastávky Martina Štěpánková.

„Moravský burčák ještě moc není, teď je to jenom šťávička z čerstvých bobulí. Zatím je jenom dovozový mošt. Ale za dva týdny už bude burčák hotový a začneme ho prodávat," vyjádřil se spolumajitel Vinotéky u Křížků David Koumar. Také vinotéka a vinný bar Vinové očekává začátek prodeje v půlce září.

POZOR NA ZEMI PŮVODU

Jedině klasický moravský burčák vyrobený z českých hroznů je hoden svého jména. Pokud je vyráběn 
z hroznů sklizených mimo Česko, nesmí být podle legislativy nazýván burčákem. Tento cizokrajný nápoj se pak označuje jako částečně zkvašený hroznový mošt.

Rozdíl mezi dvěma mošty není jenom v původu, ale i v jejich prodejné ceně. „Litr moravského burčáku lze u nás koupit za pětasedmdesát korun. Částečně zkvašený hroznový mošt prodáváme za 65 korun za litr," vysvětlil Beneš.

Lidé se burčáku nemohou dočkat, vinotéky hlásí velký zájem. „Už před čtrnácti dny nás zákazníci bombardovali otázkami, kdy bude burčák. Očekáváme, že prodáme burčáku podobně jako loni," uvedl Beneš.

Burčák si požitkáři mohou užít do půlky až konce listopadu, záleží na sběru.

HELGA MARTINKOVÁ