VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O polotmavé pivo je v Jihlavě překvapivý zájem

Jihlava - Nejmladší pivovar na Vysočině, jihlavský Radniční pivovar, má kapacitu tisíc hektolitrů piva ročně. Zatím vaří ve velkém.

16.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto Foto: DENÍK/archiv

Již měsíc provozu Radničního pivovaru v Jihlavě ukázal, že o malé pivovary je mezi lidmi velký zájem. Jaroslav Dorážka, jeden ze sládků vůbec nejmladšího pivovaru na Vysočině, musel kvůli kontrole nad vařením piva v pivovaru dvě noci přespat.

„Vaříme, jak je potřeba, jsme limitovaní kapacitou spilek a ležáckých sklepů. Ze začátku nás zájem zaskočil. Nečekali jsme, že zásoby se budou tak rychle ztenčovat. Měli jsme prodlevu a museli jsme rychle vařit. No a tak jsem vařil i v noci,“ řekl o začátcích Dorážka.

Dalším překvapením byl pro provozovatele malého jihlavského pivovaru také zájem o nefiltrovaný, nepasterizovaný, spodně kvašený ležák českého typu, tedy polotmavou třináctku, která nese název Zikmund. „Zájem byl opravdu velký. To, že favoritem bude světlá dvanáctka, jsme čekali, ale polotmavé také velmi boduje. S tím jsme nepočítali,“ řekl sládek.

Plánovat se musí pět týdnů dopředu

Nejoblíbenějším zlatavým mokem Radničního pivovaru je tedy dvanáctka, světlý ležák, který nese název Ignác. To je ležák spodně kvašený, který je uvařen ze dvou druhů chmele, žateckého poloraného červeňáku a novozélanského chmele. Zejména ženy přišly na chuť Zuzaně, dvanáctistupňovému višňovému speciálu. Jedná se o pivo s obsahem přírodních likérových výtažků.

Radniční pivovar má kapacitu tisíc hektolitrů ročně. Jestli po roce dojde opravdu k takovému číslu, není zatím jasné. Plánovat se musí minimálně pět týdnů dopředu, to je totiž doba zrání piva. Pivovar je typický také tím, že pivo se vaří přímo mezi hosty. Hospůdkou se tak linou různé vůně charakteristické pro vaření piva. „Například při rmutování je to typická sladová vůně, která někomu voní, a někomu zase ne. Nedávno byla v pivovaru jedna paní, které to strašně vonělo. Tak jí povídám, ať počká, až přijde ještě chmel. To už jí ale zase nevonělo. Pro lidi je to určitě zajímavé, když se pivo vaří přímo mezi nimi,“ myslí si Jaroslav Dorážka.

Lze nahlédnout do varen a spilek

Pokud má zákazník zájem, může absolvovat také prohlídku přímo s ochutnávkou. Dozví se tak něco z mladé historie pivovaru, pravovárečnictví v Jihlavě a nahlédne přímo na varny a spilky. Ochutná také pivo přímo z ležáckých tanků.

A na co se nejčastěji sládka zákazníci Radničního pivovaru ptají? Zajímá je především to, jaké surovinu používá a na dobu zrání. Jsou také zvědaví, jestli se dá pivo před zráním vůbec pít. „Co jim můžu odpovědět. Pít se dá vlastně všechno, ale záleží, jestli to chutná. Je to nápoj bez oxidu a typické chuti,“ zasmál se jeden ze sládků Radničního pivovaru.

Uvařit jednu várku trvá asi jedenáct hodin. „Díky tomu, že máme varnu řízenou elektronicky, tak u vaření nemusím být pořád a mezitím se můžu věnovat i dalším věcem,“ uzavřel Jaroslav Dorážka.

Autor: Dana Křížková

16.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lubomír Lampíř
9

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Ve žďárském zámku zavedli speciální prohlídky uzpůsobené pro nevidomé návštěvníky. Prohlídky jsou na objednání a stojí 50 korun na osobu (pro nevidomého i jeho průvodce). Do celého areálu smějí také vodicí (i ostatní) psi.
7

Nevidomí zažijí ve žďárském zámku speciální prohlídky

Do participativního rozpočtu lidé přihlásili jedenáct návrhů

Žďár nad Sázavou – Při veřejném setkání budou představeny návrhy, které obyvatelé Žďáru poslali do participativního rozpočtu na příští rok. Do něj bylo stejně jako v letošním pilotním ročníku akce vyčleněno 600 tisíc korun.

OBRAZEM: Horácký džbánek zahájil Jaroslav Samson Lenk

Žďár nad Sázavou – Půlkulaté jubileum slaví festival folkové a country hudby Horácký džbánek. Letos se ve Žďáře nad Sázavou koná již po pětatřicáté. Dvoudenní festival začal v pátek krátce po 17 hodině koncertem Jaroslava Samsona Lenka s jeho doprovodem. Lenk se také po oba dva dny ujal role moderátora.

Patronkou Běhu pro hospic je Veronika Čamková

Velké Meziříčí – Několikanásobná juniorská mistryně České republiky v alpském lyžování a zároveň rodačka z Velkého Meziříčí Veronika Čamková se stala patronkou druhého ročníku Běhu pro hospic.

AKTUALIZOVÁNO

Stromy padaly na silnice, auta i karavan

Vysočina – Plné ruce práce měli přes noc hasiči i policisté na Vysočině kvůli bouřce doprovázené silným větrem. „V průběhu noci a časného rána zasahovali hasiči na Vysočině u více než 120 událostí v souvislosti s počasím,“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Šestadvacet oznámení obdrželi také vysočinští policisté.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení