„Už mám prázdniny, tak se strašně těším,“ poznamenala spokojená dvojnásobná šampionka, která vedle dnešního závodu na 5000 metrů jasně dominovala i čtvrteční trojce. Sáblíková dnes druhou Němku Stephanii Beckertovou porazila o více než šest sekund časem 6:50,46. Z něho i z celé sezony neskrýval spokojenost i trenér Petr Novák.

„Není poražena letos ani na třech kilometrech, ani na pěti kilometrech. A zajela takový čas, který znova dává šanci, kdyby tohle předvedla v Calgary nebo v Salt Lake City, že by mohla být první žena, která pojede pod 6:40,“ poznamenal Novák.

O tom, že by jednou vlastní světový rekord překonala a zmíněnou magickou hranici prolomila, sní i Sáblíková. „Pro mě by bylo strašně skvělý jet jednou pod 6:40. To je takový můj sen, ale k tomu mám ještě hodně daleko,“ podotkla úspěšná česká reprezentantka.

Dnešní závod jela v předposlední rozjížďce, zatímco její dvě největší soupeřky – Němky Stephanie Beckertová a Claudia Pechsteinová – až v té poslední. I přesto ale nechtěla přepálit začátek. „A ono se to vyplatilo,“ podotkla. I přes skvělý čas ale v cíli nervózně sledovala, jak si vedou její konkurentky.

„Já jsem samozřejmě věděla, kdo jede po mně, a nebylo to vůbec jednoduchý,“ poznamenala. „Říkala jsem si, že je to nejrychlejší čas sezony, ale stejně jsem si říkala, že by to třeba mohla zajet,“ přiznala Sáblíková. Postupně ale viděla, že Beckertová, která nakonec skončila druhá, postupně začíná ztrácet.

Když projela Němka cílem, mladá Češka mohla začít slavit a také si užít slavnostní ceremoniál. „Bylo to skvělé, já jsem se na to strašně těšila,“ řekla o předávání medailí Sáblíková, kterou před závodem nerozhodila ani nečekaná úprava ledu, na který si někteří stěžovali. I trenér přiznal, že byl kvůli němu nervózní. „Ten led nebyl hladký, ten led byl vroubkovatý… Byly na něm rýhy,“ vysvětlil.

Dnes druhá Beckertová po závodě podotkla, že sice ze začátku chtěla zkusit jet na čas Sáblíkové, ale hlavně chtěla jet dobrý závod. „Jsem spokojená,“ řekla. Na příští rok se ale na Sáblíkovou už „chystá“. „Pokud budu zdravá, pokusím se o to,“ řekla o tom, zda plánuje českou rychlobruslařku na dlouhých tratích porazit.

--------------------

Sáblíková je již devítinásobnou mistryní světa

Heerenveen (Nizozemsko)/Praha 24. března (ČTK) – Vizitka české rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, která dnes na mistrovství světa na jednotlivých tratích vyhrála závod na 5000 metrů:

Datum a místo narození: 27. května 1987, Nové Město na Moravě

Výška a váha: 171 cm, 53 kg

Klub: Novis Team/Centrum sportu ministerstva vnitra

Trenér: Petr Novák

Největší úspěchy: dvojnásobná olympijská vítězka, sedminásobná mistryně světa na jednotlivých tratích, dvojnásobná mistryně světa ve víceboji

  • OH: 2010 (Vancouver) – 2× zlato (3000 a 5000 m) a bronz (1500 m)
  • MS na jednotlivých tratích: 2007 (Salt Lake City) – 2× zlato (3000 a 5000 m); 2008 (Nagano) – zlato (5000 m); 2009 (Richmond) – zlato (5000 m) a stříbro (3000 m); 2011 (Inzell) – zlato (5000 m) a stříbro (3000 m); 2012 (Heerenveen) – 2X zlato (3000 a 5000 m)
  • MS ve víceboji: 2009 (Hamar) a 2010 (Heerenveen) – zlato; 2012 (Moskva) – stříbro; 2011 (Calgary) – bronz
  • SP: šestinásobná celková vítězka SP na dlouhých tratích (2007–12)

Ocenění: držitelka Ceny Oscara Mathisena pro nejlepšího světového rychlobruslaře roku 2010; trojnásobná vítězka ankety Sportovec roku ČR (2007 a 2009–10)

Rodina: svobodná

Ostatní: specialistka na dlouhé tratě, první česká či čs. medailistka v tomto sportovním odvětví; začínala s basketbalem, k rychlobruslení ji v 11 letech přivedl trenér Novák; na mezinárodní scéně se poprvé představila v roce 2002 na juniorském MS; mezi elitou startovala poprvé na ME ve víceboji v roce 2003, kde nedokončila; první závod SP vyhrála v únoru 2007 v Turíně; od roku 2007 na vrcholných akcích vždy vybojovala aspoň jednu medaili na jednotlivých tratích; doplňkově se věnuje silniční cyklistice, loni podruhé za sebou vyhrála mistrovství republiky v časovce i v závodě s hromadným startem, avšak na OH v Londýně se nekvalifikovala; jejím sportovním vzorem byla Němka Claudia Pechsteinová; její mladší bratr Milan je rovněž rychlobruslař; má vlastní stránky www.martinasablikova.cz.