Nyní se druholigová střelecká kometa BK Žďár nad Sázavou upíná ke zbývajícím metám. „Ve všech případech chci uspět, škola je ale pochopitelně důležitější," říká talentovaný odchovanec z města pod Santiniho Zelenou horou.

Michale, víkendový juniorský šampionát čtyř nejlepších týmů byste asi nejraději hodil za hlavu, že?
Jeli jsme si do Pardubic pro medaili. V semifinále jsme si na pražskou Spartu věřili, doma jsme ji porazili o dvacet. Podobné to bylo i v utkání o třetí místo s Brnem, které jsme v sezoně zdolali u nich v prodloužení a doma střelou v poslední sekundě. Štěstí jsme si ale bohužel asi vybrali. Na mistrovství nám to nevyšlo.

Šlo o váš mládežnický vrchol?
Hodně jsem se těšil, po tom čtvrtém místě ale musím říct, že výš stavím dva roky staré stříbrné medaile v kadetech, které jsem si užil v sezoně po mém příchodu ze Žďáru do Ostravy.

Prohrou v souboji o třetí místo jste uzavřel mládežnickou kariéru. Jak budete vzpomínat na tato léta?
V sezoně jsem čekal, že dostanu větší prostor na hřišti. A po té bramborové medaili je to smutné loučení. (hořce polkne)

Ze zlata se nakonec radovaly domácí Pardubice, za něž hraje váš bývalý spoluhráč ze Žďáru Tomáš Šoukal. Stihli jste si popovídat?
Pochopitelně byl spokojený. Zlato se od nich ale čekalo, mají širší rotaci a v juniorech nemají konkurenci.

Jedna kapitola se uzavřela, ale další se rychle otevírá. S druholigovými muži Žďáru už v sobotu vstoupíte do baráže o první ligu, kde si můžete po nezdaru spravit chuť. Vnímáte to tak?
Obě akce řadím na stejnou úroveň. S Ostravou šlo o nejvyšší soutěž, mistrovství republiky. Zápasy v chlapech jsou ale úplně jiné, ve Žďáře jsem navíc doma, hraje se mi tu nejlíp. O první ligu se chceme poprat.

Po loňském otrkávacím ročníku jste během letoška vyletěl v dresu BK jako kometa. V základní části jste byl s téměř šestnácti body na zápas druhým nejlepším střelcem týmu, v osmnácti letech jste kraloval klubovým střeleckým statistikám v play-off proti Benešovu. Čím to?
Cítil jsem důvěru trenérů. Věděl jsem, že si na hřišti můžu dovolit víc, že mi projdou věci, za které bych byl v Ostravě střídán. Získal jsem sebevědomí.

Příští sezonu už budete působit jen v seniorech. Máte nějaké nabídky z vyšší soutěže nebo budete věrný mateřskému Žďáru?
Dostal jsem nabídku z prvoligové Olomouce. Ještě nad ní budu uvažovat. Pokud bychom ale postoupili se Žďárem, chci hrát tady.

Z čtyřčlenné baráže postoupí dva týmy. Bude Žďár mezi nimi?

Já osobně soupeře prakticky neznám, hráli jsme v jiné druholigové skupině. Ale jsme skvělá parta, v týmu je řada zkušených hráčů, co nás mladší umí podržet. Určitě se o to popereme a ukážeme, jak se hraje pořádný basket.

V sobotu jedete do Písku, o den později ho přivítáte na Bouchalkách. Vstup do baráže s vítězem skupiny A bude asi hodně důležitý.
Určitě. Je to velmi mladý běhavý tým, plný hráčů z mládežnických extralig. Co vím, tak v kádru mají juniorského reprezentanta a jednoho hráče, co hraje za Jindřichův Hradec extraligu mužů. Nečeká nás nic lehkého, ale za celý mančaft můžu říct, že na hřišti necháme všechno. Budu rád, když nás přijde povzbudit co nejvíc lidí.

V týmu máte za spoluhráče svého tatínka Martina, který hrál extraligu za Žďár už ve slavných devadesátých letech. Na ligové úrovni jste díky tomu tak trochu raritou…
Začátky pro mě nebyly jednoduché. Ale teď už si to užívám. Nedávno jsme se bavili o jeho snižujícím se vytížení na hřišti a říkal mi, že už nechá hrát jenom mladé. Prý už je to na něj moc rychlé. (smích) Podle mě by to byla škoda. Zkušeností má na rozdávání, a když mu to začne padat za tři body, je k nezastavení. V poháru se o tom přesvědčily brněnské Šlapanice, s nimiž se v baráži rovněž utkáme.

V Ostravě jste ve čtvrtém ročníku. Období maturit je v plném proudu. Není teď basket trochu na druhé koleji?
Snažím se to skloubit dohromady. Zatím to jde, ale třeba v pátek dělám praktickou část maturity, takže ještě ani nevím, zda stihnu trénink.

Program baráže

10. 5.    Písek – ŽĎÁR          19.00
11. 5.    ŽĎÁR – Písek          14.00

17. 5.    ŽĎÁR – Šlapanice    18.00
18. 5.    ŽĎÁR – Šumperk    10.00

31. 5.    Šlapanice – ŽĎÁR    17.00
 1. 6.    Šumperk – ŽĎÁR    11.00

Pozn.: Účast v první lize si zajistí dva nejlepší týmy baráže. Domácí zápasy hraje Žďár v hale na Bouchalkách.