V juniorské kategorii se včera poprvé poměřil s evropskou elitou na šampionátu Jan Burian (výsledek závodu najdete ve Žďárském deníku). V té mužské by se pak měl ve všech závodech představit Michal Žák.

„Ačkoliv se světová špička šampionátu nezúčastní, konkurence bude veliká. Před domácím publikem tak mám o motivaci postaráno," říká dvaadvacetiletý biatlonista.

Michale, jak moc jste se na mistrovství Evropy těšil?

Těšil jsem se hodně, protože si budu moci konečně zajet na domácí půdě. Snad si vynahradím juniorský šampionát z roku 2010, který mi vůbec nevyšel.

O to je vaše motivace větší?

V podstatě ano. Vyrůstal jsem tady, závodil jsem v barvách novoměstského oddílu, určitě bych chtěl udělat nějaký solidní výsledek.

Bude tedy pro vás, ale třeba i další české závodníky ‚domácí' bezesporu bouřlivé prostředí výhodou?

Upřímně řečeno nejsme na podobnou atmosféru příliš zvyklí. Na druhou stranu novoměstské tratě dokonale známe, mimo jiné i z letní suché přípravy. Proto věřím, že by to mělo klapnout.

S jakým výsledkem byste byl po mistrovství spokojen? Pošilháváte koutkem oka třeba po medaili?

Po medaili asi ne. Pokud by se mi podařilo skončit v kterémkoliv závodě do dvacátého místa, bylo by to úžasné. Na každém IBU cupu, kterých se účastním, jezdí až 130 závodníků. Párkrát se mi už podařilo vecpat do dvacítky, nereálné to tedy určitě není.

Na programu budou čtyři závody, tři individuální a štafeta. Ve kterém z nich si dáváte největší šance?

Stále těžím z lepší střelby, protože běžecky na špičku ještě nemám. Z těchto důvodů to bude vytrvalostní závod na 20 kilometrů, který se běží hned jako první ve čtvrtek. Pokud to sedne všem čtyřem, tak jisté šance máme i ve štafetě. V ní bychom se chtěli dostat do první šestky.

Vzhledem k blížící se olympiádě v Soči se závodníci ze širší světové špičky mistrovství Evropy neúčastní. Nesnižuje to pro vás atraktivitu a význam celé akce?

Nejen hry v Soči, ale také věkový limit 26 let hraje svoji roli. Jména sice budou chybět, ale i tak tu bude dost a dost kvalitních závodníků. Jak už jsem říkal, na startu bude stát klidně 130 mužů, konkurence je veliká. Závody rozhodně nebudou mít špatnou úroveň.

Evropský šampionát sice ani zdaleka nedosahuje významu mistrovství světa, přesto může být dobrým odrazovým můstkem, že?

Pro mladší závodníky je to vrchol sezony. Pro mě jím byla ještě univerziáda. S tím odrazem je to pravda. A to jak do příštího ročníku, tak klidně i do zbývajících tří závodů letošního Světového poháru. Ty se uskuteční po skončení olympijských her, a pokud někdo zazáří, může se v některém z oněch závodů objevit.

Čím byste nalákal domácí diváky do hlediště novoměstské areny?

I když jsme jenom kluci ‚B týmu', tak nejsme žádná béčka a budeme makat na sto procent. Věřím, že diváci přijdou v hojném počtu a v naší snaze nás podpoří.