Pětice Jan Pluhař, Petr Palát, Jan Jírek, Roman Veselský a Tomáš Veselský uzavřela ročník 2013/2014 s bilancí osmi vítězství, čtyř remíz a deseti porážek. „Šesté místo je moc pěkné, ale i kdybychom skončili devátí a nesestoupili, šlo by o velký úspěch," říká Roman Veselský.

Romane, v nováčkovské sezoně jste skončili na skvělém šestém místě. Vaše hodnocení ročníku bude určitě kladné?

Podle umístění v tabulce to může vypadat, že jsme sezonou procházeli bez větších problémů. Pravdou ale je, že až do předposledního kola ještě nebylo rozhodnuto, zda třetí ligu udržíme. Po předchozích letech, kdy se mančafty z Kraje Vysočina (SK Jihlava a Pelhřimov) nedokázaly v nováčkovské sezoně zachránit, jsme velmi rádi, že se nám to podařilo. S výsledkem jsme proto velmi spokojeni.

Během roku jste podávali stabilní výkony, přímým záchranářským starostem jste v našlapané tabulce setrvale odolávali.

Letos se opravdu jednalo o velmi vyrovnanou skupinu se zajímavými výsledky. Občas jsme porazili tabulkově lépe postavené týmy a občas se nám zase podařilo remizovat s papírově slabšími. Bodově se nám výkony sešly tak, že jsme během roku ani jednou nefigurovali na sestupových pozicích, ale jak jsem již řekl, vyskakovat jsme si také moc nemohli.

Jaký dojem na vás třetí liga udělala?

Jde už o vcelku prestižní soutěž, kde hrají opravdu kvalitní družstva. Člověk si může myslet, že se nejedná o nic zázračného, když jsou nad námi ještě tři vyšší soutěže, musí si ale uvědomit, že pod námi jsou čtyři úrovně krajských soutěží a v okrese Žďár nad Sázavou dalších šest okresních. Ve sportu s tak velkou hráčskou základnou, jako je stolní tenis, už musí hráč na ligové úrovni dovednosti a zkušenosti určitě mít. Jinak soutěž je to velmi rychlá, vyhovující všem hráčům, kteří hrají klasický oboustranný útok. Oproti divizi jsou soupeři daleko zkušenější, rychlejší, tvrdší a od samého začátku zápasu se vždy bojuje o každý míček. Jakékoli zaváhání je ihned potrestáno. Jako velké plus beru i změnu soupeřů, proti kterým jsme měli možnost hrát. Často jsme se vydávali na jižní Moravu, která je známa vysokou úrovní stolního tenisu a mnohdy i hracích prostor.

Kdo se nejvíce podílel na bodech?

Po důkladném prostudování výsledků jednotlivých zápasů je zřejmé, že nikdo z nás v letošní sezoně vyloženě bodově nepropadl. Nejvyšší úspěšnost téměř 65% měl Jan Pluhař. Petr Palát, Jan Jírek a já jsme uhráli okolo 50%. Pátý hráč týmu, Tomáš Veselský, si odnesl úspěšnost přes 30%. U něj bylo důležité, že své body uhrál většinou v případech, kdy jsme je vážně potřebovali a mnohdy jsme díky nim dokázali celé utkání vyhrát. Občas se stalo, že někteří hráči bodovali a jiní ne a druhý den se tento trend obrátil. Pokud se v příští sezoně dokážeme ještě lépe bodově sejít, pak by se nám mohlo podařit udržet mnohem snáz.

Kvůli postupu jste se jako TJ Žďár spojili se zdejším Sokolem, abyste zbytečně netříštili síly. Byl to krok správným směrem?

Jednoznačně. Jasně o tom vypovídá naše konečné postavení v tabulce. Hráčsky jsme se skvěle doplňovali a každé bodové oslabení by bylo v obou týmech znát. Pokud bychom se nespojili, pravděpodobně by TJ či Sokol ze třetí ligy sestoupil.