„Vrcholné akce v Novém Městě pořádáme už deset let. Pětkrát byl závod Světového poháru vyhlášen nejlepším v celém seriálu, loni jsme uspořádali vydařené mistrovství světa. I letos očekáváme víkend s atraktivními závody, proto jsme se k tomu snažili přidat i kvalitní doprovodný program,“ tvrdí předseda organizačního výboru Petr Vaněk.

Již v sobotu jsou na programu závody žen (13.15) a mužů do 23 let (10.00), o den později ve stejnou dobu odstartují dívky ve stejné věkové kategorii a závěrečným bonbonkem bude závod mužů Elite (14.15), kam směřuje svou pozornost s velkým očekáváním celá česká cyklistická veřejnost.

„Věřím, že nás zase diváci poženou dopředu, protože jsou tady nejlepší na světě,“ připomněl Jaroslav Kulhavý, trumfové eso české výpravy, který tradičně chválil i dobře připravené tratě.

Jaroslav Kulhavý na SP v Novém Městě.
Kulhavý: Moje očekávání jsou opět jen ty nejvyšší. Doma chci vyhrát

Počítá pak i s podporou svého fanclubu z rodného Ústí nad Orlicí. Při loňském světovém šampionátu ho třeba podporovali v převleku „skřítků“. „Nevím, co si letos přichystají, ale oni něco určitě vymyslí,“ usmál se.

Na Kulhavého hodně sází i reprezentační trenér Viktor Zapletal. „Věřím, že Jarda zaútočí aspoň na podium. O soupeřích máme přehled, nepředpokládám, že by měl být nějaký velký posun. Počítám s hvězdnou trojkou Kulhavý, Schurter, Absolon, ale může někdo překvapit. Světová špička je vyrovnaná, na úspěch může pomýšlet patnáct lidí.“

Mezi nimi už však není Ondřej Cink, který po loňské sezoně ohlásil přestup na silnici. Díru po něm by prý mohl do budoucna zacelit Jan Nesvadba. „On je nejhorší typ pro trenéra, co může být, protože je neukázněný. (smích) Musíme ho jako trenéři mírnit, ale má obrovský talent. Mívá hodně defektů, ale když to vyjde, tak to stojí zato. Má potenciál být do dvacítky,“ soudí Zapletal a dodal: „Ondru asi jen tak nenahradí, protože byl závodníkem do top pět, ale přidá se určitě k silné dvojici Jarda Kulhavý, Honza Škarnitzl.

Jsem rád, že každý rok přivedeme aspoň jednoho závodníka z juniorů. Který je konkurenceschopný s dospělými.“

Na konto dalších kategorií pak uvedl: „Ve třiadvacítkách snad budeme mít, doufám, v klucích i holkách někoho do desítky.“ Je optimismus na místě? To naznačí pro sezonu už víkendový program v Novém Městě na Moravě.