A protože kraj Vysočina je krajem drsných mužů, a také žen, měl na jednom z nejnáročnějších závodů, díky organizátorovi Tomáši Bednářovi, hned sedminásobné zastoupení. A to se navíc proměnilo v několik úspěchů a tři medailová umístění!

Do izraelského města Eilat se koncem ledna sjíždí triatlonová elita. Aby také ne, vždyť Israman je proslulý svou náročností a pro většinu je to zároveň obrovská výzva – zvládnout to!

Triatlonisty asi nejvíce prověří velké převýšení v cyklistické části, kdy po plavání v Rudém moři se během prvních dvanácti kilometrů dostanou do nadmořské výšky 850 metrů, a tam i nadále pokračují v kopcovitém terénu Negevské pouště. A nutno podotknout, že se v této výšce pohybovaly teploty něco málo nad bodem mrazu,a k tomu se přidal nepříjemný nárazový vítr! Takže o teple, které bylo „dole" v Eilatu, si mohli závodníci nechat jen zdát. Neméně náročný byl pak seběh po cyklistice zpět do místa startu a cíle.

Poloviční táhl víc

Letošní 11. ročník se znovu rozdělil do několika věkových kategorií a dvou distancí. Tou první byl Ironman, čili závod ve kterém se musí zdolat nejprve 3,8 km dlouhý plavecký úsek, poté následuje 180 km na kole, a na závěr běžecká „lahůdka" v podobě maratonu, tedy 42 km! Na výběr byl ale i poloviční závod, který byl u triatlonistů z Vysočiny daleko oblíbenější.

Závod pro "blázny"

Do toho náročnějšího se odhodlal jít jen havlíčkobrodský Martin Černý. A jeho celkový čas 11 hodin, 42 minut a 36 vteřin byl nejen obdivuhodný, ale také nejlepší v mužské kategorii 30 – 34 let! „Vyšlo to nad očekávání," rozplýval se Černý, který měl prý zálusk skončit na „bedně", ale že to bude až tak povedené, to nečekal. „První cíl byl závod dokončit, druhý dostat se pod dvanáct hodin a třetím bylo třetí místo v kategorii," doplňuje.

Ale jeho výkon byl vskutku parádní, i když si prý sáhl pořádně na dno. „Nádherný těžký závod, pro blázny, jako jsme my železňáci, můžu jen doporučit. Je to pro bojovníky. Melete z posledního. Je to hrozně náročný. Na konci je ale pocit úžasný," popisuje Martin Černý, kterému prý bylo nejhůře dvanáct kilometrů před cílem. „Když mi oznámili, že jsem první, ale mě to strašně bolelo. Já už jsem nemohl. Jenže se musíte vzepřít a přesvědčit hlavu, že to nebolí, ale ono to bolí. Posledních deset kilometrů se začalo stmívata já nevěděl, jak daleko je někdo za mnou. Snažil jsem se, povedlo se mi udržet tempo a vyšlo to," ulevil si úspěšný triatlonista, kterého Israman nadchl. „Chci se tam vrátit a chci to zopakovat," uzavírá šťastný Martin Černý.

Kila navíc se hodila

Dalším, kdo se představil v Eilatu, byl na poloviční mužské distanci (34 – 39 let) jihlavský Tomáš Bednář. Zkušený a ostřílený triatlonista, který má díky svým předešlým výborným výsledkům v Izraeli velmi dobré jméno a dobré kontakty, výpravu svých kolegů parádně zorganizoval.

A svou pátou účast na Isramanu (dvakrát závodil na plné distanci) navíc podtrhl čtvrtým místem a celkově patnáctým nejlepším časem! Podrželo ho opět skvělé plavání, a paki solidní výkon na kole. „Přes Vánoce jsem tradičně přibral, teplota vzduchu se pohybovala okolo sedmi stupňů, vítr ji ještě pocitově ochlazoval, a tak se každé kilo navíc hodilo," smál se při hodnocení Tomáš Bednář, který rovnoměrným tempem zvládl cyklistickou část, a následně i běžecký úsek. Výsledek? 5:19.44. „S tím jsem spokojený. Byla to pro mě poslední účast tady, a jsem rád, že jsem zde mohl být s rodinou," dodává jihlavský závodník, kterého potěšil Martin Černý. „Společně s Tomášem Rackem a Stanem Holičkem podali obdivuhodný výkon," smekl.

Bartík skončil druhý

Ve stejné kategorii bojoval ještě Aleš Adam z Havlíčkova Brodu, který dokončil závod za 6:15:56, a skončil třináctý, takže další „body" pro Vysočinu.

Ještě lépe si počínal v mužích (40 – 44 let) polenský Michal Bartík, který se s poloviční distancí popral na výbornou! Skončil druhý, a to zásluhu fantastického výkonu na kole i v závěrečném běhu. Ve stejné kategorii doběhl Jaromír Lapeš z Havlíčkova Brodu na 56. místě.

Nejstarším reprezentantem Vysočiny byl mezi muži 55 – 59 let třebíčský Petr Mejzlík, který na distancích 0,9 km – 90 km – 21 km proťal cílovou pásku v šestém nejrychlejší čase. „Byl to opět příjemný zážitek. Letos jsem si dal jen půlku, po dvou druhých a jednom vítězství na dlouhém jsem chtěl zkusit poloviční trať. Příští rok Israel neplánuji, ten další, když bude zdraví, bych zkusil s kamarádem dlouhý, bylo by to už v kategorii nad 60 let, takže i motivační," komentuje Petr Mejzlík.

Skvělá Brabcová

Israman 2017 nebyl však jen mužskou záležitostí. Startovalo v něm i spousta žen, a mezi nimi také třebíčská Milada Brabcová. Té se na poloviční distanci vedlo podobně, jako jejím kolegům. Cílem proběhla jako desátá nejlepší žena, v kategorii 40 – 44 let byla dokonce stříbrná! „Bylo to náročné, ale já si to užila," povídala o své premiéře v Izrareli Milada Brabcová. „V průběhu jsem žádnou krizi neměla, rozjížděla jsme to opatrně a ty síly mi zůstaly. A jsem spokojená i s tím výsledkem, to druhé místo byla taková třešnička na dortu, která potěší," doplňuje triatlonistka, která lednový závod brala hlavně jako zpestření zimní přípravy. „Ty vrcholné závody na mě čekají v létě," dodává Brabcová.

Výsledky Israman Garmin 2017.Zdroj: Deník