Velký motokros se vrátil do Dalečína po čtyřech letech a pamětníci minulého závodu se nestačili divit. Zatímco v létě 2013 panovaly extrémní tropické teploty šplhající až ke čtyřiceti stupňům Celsia, tentokrát si jezdci užili aprílové počasí se vším všudy: Sníh, vítr, déšť i slunce si předávaly žezlo v průběhu celé závodní neděle.

V kategorii MX1 se stejně jako při poslední zastávce s extrémy nejlépe poradil Martin Michek a bez problémů vyhrál obě jízdy. Sám však po závodě na pódiu přiznal, že se jako suverén během závodů necítil: „Před Dalečínem jsem měl na tréninku pád a skončil jsem dost potlučený. Jsem rád, že při jízdě jsem tolik bolest necítil a dokázal jsem zvítězit. Doufám, že další závod bude už bez zdravotních komplikací.“

Jeho největšími pronásledovateli byli soupeři se zkušenostmi ze seriálu mistrovství světa, druhý skončil Jaromír Romančík a třetí v obou případech Marek Sukup. Ten prokázal své kvality zejména v první jízdě, když se dostal na bednu z deváté pozice.

Ve třídě MX2 své kvality prokázal Maďar Bence Szvoboda. Ten již v kvalifikaci ukázal, že mu Dalečín prostě vyhovuje, i když po závodě dodal: „Trať je tu velmi rychlá a místy dost nebezpečná, kvůli hlubokým dírám.“ Ale ani díry ho nezabrzdily v tom, aby i v Dalečíně zvítězil. První jízdu získal holeshot a pronásledován týmovým kolegou Sulivanem Jaulinem (rovněž Buksa/Ados KTM Team) ujížděl vstříc cíli. V té druhé bylo pořadí v cíli stejné. Nejlepším českým pilotem se stal Patrik Liška: „Už od rána mi trať seděla. Jelo se mi dobře a hlavně se mi konečně podařily starty. Když se dobře odstartuje, tak se závodí mnohem lépe,“ dodává na pódiu Patrik Liška.

Ilustrační foto.
Do Dalečína se vrací po čtyřech letech velký motokros

Třída Veterán měla na aprílové počasí největší smůlu. Nicméně obě jízdy vypadaly jako přes kopírák. Přes Michala Kadlečka se záhy dostal do vedení Martin Žerava a vedení udržel bez problémů. Vždy se tak bojovalo jen o třetí místo. V prvním případě bral bronz Dušan Tichý, ve druhém Ivan Černý.
Závod žen pak jasně ovládla několikanásobná mistryně světa Šteffi Laierová z Německa. „Trať jsem předtím neznala a mám raději technické tratě, tato byla celkem rychlá. Už se ale těším do Pacova, kde trať znám a snad ukážu, co opravdu umím,“ uvedla na pódiu vítězka.

Na paty jí šlapaly pouze dvě nejlepší Češky, Lucie Simonová a Barbora Laňková si na krk pověsily po jednom stříbrném věnci.

Mezinárodní český šampionát pokračuje o prvním červnovém víkendu na pacovské trati propad.