Jaroslav Soukup obsadil sedmadvacáté místo, Ondřej Moravec byl pětatřicátý a Michal Šlesingr dvaapadesátý.

Svendsen sice udělal chybu na druhé střelnici, ale byl jednoznačně nejlepším běžcem ze všech. "Jsem nadšený, zlato je vždycky krásné a doufám, že jsem tady nestál naposledy na stupních vítězů," řekl Svendsen po druhém zlatu na Vysočině; ve čtvrtek totiž přivezl do cíle na prvním místě i norskou smíšenou štafetu. "Ale je přede mnou ještě hodně práce, abych další medailové představy naplnil."

Úřadující vítěz Světového poháru Fourcade absolvoval stejně jako vítěz 150 metrů na trati navíc, ale ztratil osm sekund. Fak se k medaili probojoval díly bezchybné střelbě a na nepopulární čtvrté místo odsunul Ole Einara Björndalena.

Devětatřicetiletý legendární Nor se připravil o medaili, a možná i zlatou, poslední ranou na druhé střelbě vestoje. Od zlata jej dělilo dvacet sekund, od medaile necelých osm.

Nejzkušenější domácí reprezentant Vítek do závodu odstartoval jako poslední Čech a předvedl solidní výkon. Chyboval až při poslední ráně, která ho připravila o umístění v elitní dvacítce. Na první místo ztratil bezmála minutu a půl. "Poslední dobou jsem nevěděl, co od toho mám čekat. Od nemoci mezi Vánoci jsem nevěděl, jak na to jsem. Chvilku to bylo jakžtakž střelecky i běžecky, chvilku to prostě nešlo. Tak jsem si vůbec nevěřil, takže v podstatě na tu bídu to bylo docela dobrý, ale mohlo by to být i lepší," hodnotil Vítek.

Velké zklamání prožil Moravec, který vytáhl díky bezchybné a rychlé střelbě ve čtvrtek smíšenou štafetu k bronzové medaili. Hned při své první návštěvě střelnice se mu však otočil se vítr, Moravec na to nedokázal zareagovat a tři chyby ho připravily o šanci bojovat o stupně vítězů. Vestoje sice nechyboval, přesto na vítěze ztratil skoro minutu a tři čtvrtě.

"Ty rány jsem předržel, šlo to nahoru. Hrozně mě to mrzí, sprint je strašně důležitý i kvůli nedělní stíhačce. Byl to nejhorší závod v celé sezoně," litoval v rozhovoru pro Českou televizi Moravec. "Při zázračné střelbě by se do desítky dalo být. Problém bude ten, že předek hrozně ujede. Uvidíme, nějaký super výsledek se už asi z toho vykouzlit nedá. Jedině střelecký závod. Jinak s touhle ztrátou je to opravdu hodně."

Soukup začal závod výborně, po solidním běhu vleže neminul, ale druhá střelba mu nevyšla, pokazil poslední dvě rány. Dva okruhy a celkem 300 metrů navíc znamenaly konec šancí na kvalitní výsledek. Soukup ztratil na vítěze minutu a půl.

Šlesingr se do závodu vrátil po nemoci a bylo to znát. Jedna těsná chyba vleže, dvě minely vestoje a navíc nevýrazný běh znamenaly manko více než dvě a čtvrt minuty.

Výsledky mistrovství světa v biatlonu
Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě - sprint:
Muži (10 km): 1. Svendsen (Nor.) 23:25,1 min. (1 trestný okruh), 2. M. Fourcade (Fr.) -8,1 (1), 3. Fak (Slovin.) -11,2 (0), 4. Björndalen (Nor.) -19,9 (1), 5. Malyško (Rus.) -23,2 (0), 6. Boeuf (Fr.) -25,0 (0), 7. Šipulin (Rus.) -32,9 (1), 8. Lindström (Švéd.) -38,0 (2), 9. Usťugov (Rus.) -38,4 (1), 10. Eder (Rak.) -38,6 (0), …24. Vítek 1:25,4 (1), 27. Soukup 1:31,5 (2), 35. Moravec 1:41,9 (3), 52. Šlesingr (všichni ČR) 2:18,2 (3).
Průběžné pořadí SP (po 15 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 699 b., 2. Svendsen 643, 3. Usťugov 507, 4. Malyško 501, 5. Fak 495, 6. Garaničev (Rus.) 455, …16. Moravec 302, 23. Šlesingr 246, 50. Soukup 79, 52. Vítek 67.