Sedmadvacetiletá Sáblíková v pátek brala stříbro na třech kilometrech, pak startovala v týmové soutěži a dnes si po patnáctistovce vyzkoušela novinku. Závod s hromadným startem na 15 kol, který by mezinárodní federace ráda zařadila do programu olympijských her, v závěru chvíli vedla a v čele vjížděla ještě do posledního kola, nakonec brala tři body a 6. příčku.

Z cyklistiky má Sáblíková zkušenosti s hromadným startem, na ledě si v něm prožila premiéru. "Je to hrozná pakárna," shrnula se smíchem. Tři body získala za druhou příčku v prémiovém spurtu ve 12. kole. Tyto závody zkusí zřejmě i v budoucnu. "Celkově to bylo nakonec docela v pohodě. A když už nic jiného, tak při tom závodě odjedu víc jak pět dobrých kilometrů," dodal Sáblíková, jež za tři dny na ovále v Obihiru absolvovala přes 14 závodních kilometrů.

Patnáctistovku musela odjet téměř celou sama, protože polská soupeřka ve dvojici Aleksandra Gossová brzy upadla. Proto byla se 7. místem spokojená. "Prvních 300 metrů bylo hrozných, vůbec jsem se nemohla rozjet. Rozbíhat jen za 27,2, to se mi hodně dlouho nepovedlo. Navíc jsem jela celý závod bez soupeřky, se kterou bychom se přetahovaly," uvedla.

Sprinterka Karolína Erbanová skončila na patnáctistovce v elitní divizi třináctá s výkonem 2:00,31. Nejrychlejší byla nizozemská hvězda Ireen Wüstová, jež v pátek vyhrála i dvojnásobnou distanci a v sobotu byla na kilometru druhá.

Na pětistovce dvaadvacetiletá Erbanová při jubilejním stém startu ve SP znovu zůstala těsně za elitní desítkou. V pátek jí chyběly k pokoření hranice 39 sekund dvě setiny, dnes zajela čas 38,87. I tentokrát brala 24 bodů do SP, v němž je na nejkratší trati průběžně jedenáctá. Suverenitu potvrdila druhým triumfem olympijská vítězka Korejka I Sang-hwa.

Příští týden pokračuje Světový pohár v korejském Soulu. Tam je na programu i první závod na pět kilometrů a to hned v pátek.