V Brazílii už se připravoval na svůj rozběh, ale musel si na něj kvůli průtrži mračen počkat o něco déle. Na trati shodil několik překážek a doběhl ve svém rozběhu šestý časem 13,65 sekundy. „Běžet takhle špatnej čas, to si nezasloužím být v semifinále. Udělat takových školáckých chyb, to je k smíchu," zlobil se na sebe. „Jsem z výkonu zklamanej. Cítím, že jsem měl na časy kolem 13,35, možná i líp."

Chybou bylo, že přišel na start až moc nahecovaný. „Nevím, co jsem čekal. Je mi 31 let, bude mi 32 a připadám si tu jak děcko, které se vrátilo na olympiádu. Sám nevím, školácká chyba," vyčítal si. Když čekal v útrobách stadionu, až přestane pršet, tak byl až moc neklidný. „Místo, abych se posadil na pr… a trochu se zklidnil, tak jsem tam běhal jak splašenej marťan. Měl jsem si to v hlavě promyslet," řekl.

Stál pak před novináři a doufal v zázrak. Klekl si na zem a čekal. Po skončení posledního rozběhu se radoval, jelikož časem v tu chvíli postupoval. „Tohle je prostě nádherný. Já jsem na olympiádě v semifinále, ani tomu nemůžu uvěřit. Přítelkyni jsem říkal, že bych si přál, aby ten můj sportovní anděl mával křídlama a hnal mě dopředu. Možná se stalo, jak jsem dokopal všechny překážky, že mě prostě pustil," řekl.

Radost mu vydržela jen krátce. Pohled do výsledků ukázal, že je diskvalifikován. „Teď jsem vevnitř usnul," hlesl a šel se převléknout. Při natahování tepláků se dozvěděl, že šlo o úmyslné shození překážky. „Divné pravidlo," zlobil se.

Pravdou je, že do překážek nabíhal hodně zblízka. „Neudržel jsem nervy na uzdě. Byl jsem u překážek moc blízko a bouchl jsem do nich," řekl.

Rozhodčí u videa názor na jeho přestupek potvrdili a česká strana sepisovala protest. Ale nakonec to bylo jedno. Na dráhu se totiž vrátili poražení překážkáři z prvních dvou rozběhů ovlivněných deštěm a Svoboda by z postupové pozice vypadl tak jako tak.

Jednatřicetiletý Svoboda startoval poprvé na olympiádě v roce 2008 v Pekingu, kde postoupil do semifinále a skončil celkově čtrnáctý.