Na největším rybníku v kraji Vysočina totiž jeho členové uspořádali soutěž ve snowsurfingu – první oficiální závod tohoto sportu v Česku.

Na zamrzlém Dářku se prohánělo na prknech na dvacet závodníků z celé České republiky. „Původně účast přislíbilo třicet lidí, ale kvůli nepřízni počasí pak bohužel nepřijeli. Podmínky k snowsurfingu opravdu nebyly ideální. Závod by se měl jet na zasněženém rybníce, ale sníh nebyl, takže soutěžící jezdili pouze na ledě,“ vysvětlil jeden z pořadatelů akce Vladimír Ehl.

„Pokud by se závod jen o den posunul, nejelo by se,“ dodal. Kvůli ztíženým podmínkám proto organizátoři rozhodli, že se všichni závodníci umístí na prvním místě. „Podmínky ve snowsurfingu byly pro každého zcela rozdílné a vyhodnocení by proto nebylo spravedlivé,“ vysvětlil pořadatel Vladimír Ehl.

Snowsurfing se konal v rámci akce Snow Big Day 2008. „Byl to sice již čtvrtý ročník, ale snowsurfing se na něm jel oficiálně letos poprvé. Neoficiálně se jel pouze při prvním ročníku, v dalších letech na něj zase nebyly ty správné podmínky,“ podotkl.

Snowsurfing na Dářku.

Netradiční sportovní klání plánují pořadatelé uskutečnit i v příštím roce. „Chtěli bychom tuto tradici na Velkém Dářku udržet. Nejbližší oficiální soutěže ve snwosurfingu se konají snad až v Kanadě,“ nechal se slyšet Vladimír Ehl.

„Budeme jen doufat, že nám bude přát počasí a závod tak bude ještě lepší než letos,“ doplnil Ehl. Snowsurfing se jezdí s běžnými plachtami, ale s upravenými „surfy“ s lyžemi.