Brazilští mladíci se připravují na blížící se světový šampionát své kategorii a v Novém Veselí se představí proti týmu, nazvanému jednoduše Stars. Jedná se o výběr hvězd z české, francouzské a italské ligy. Jmenujme například Petera Pláteníka, Jiřího Bence, Michala Hrazdiru, Luboše Nováka či Zdeňka Haníka ml. „V podstatě se jedná o tým, který před deseti lety dosáhl na největší úspěch v české a československé historii volejbalu, když na MS v Thajsku obsadil čtvrté místo," vysvětluje jeden z organizátorů turnaje Pavel Hladík.

Tým tenkrát vedlo trenérské duo Petr Juda Martin Gerža, manažerem byl Václav Stejskal. A právě posledně dva jmenovaní se významnou měrou zasloužili o skutečnost, že brazilský výběr do Česka dorazil. „S brazilským trenérem Percy Onckenem máme dobré vztahy, které napomohly konání tohoto duelu," prozradil Stejskal, který rovněž zprostředkoval krátký rozhovor právě s brazilským trenérem týmu.

Proč jste se rozhodli uskutečnit část své přípravy právě v České republice?

Bavili jsme se s Vaškem Stejskalem o tom, že bychom potřebovali hrát v přípravě se silným týmem mimo náš kontinent. V Jižní Americe vlastně ani nemáme proti komu hrát. My navíc potřebujeme poznat jiné styly hry, potřebujeme si vyzkoušet hru bez přípravy na protivníka. Jediné, co jsme požadovali, byla hra proti mužům. Nechci nějak podceňovat mládežnické týmy ve vaší zemi, ale pokud se chceme vážně ucházet o titul mistrů světa, musíme se na šampionát připravovat jen s nejlepšími protivníky.

Tým, proti kterému v Novém Veselí nastoupíte, tyto vaše představy splňuje?

Jsem přesvědčen, že je to tým sestavený z kvalitních hráčů. Doufám, že se nestačí do zápasu sehrát. Petera Pláteníka u nás velice dobře známe, stejně jako třeba Bence či Nováka. Jinak já osobně jsem se s těmito hráči setkal před deseti lety, kdy jsme se tu připravovali na mistrovství světa s výběrem České republiky a poté jsme se potkali i na MS. Ve skupině, a potom v semifinále. Už tenkrát jsem věděl, že jsou to kvalitní hráči a že je tento tým velice dobře sestaven a trénován. Takže tým bude určitě kvalitní.

Můžete nám představit váš tým?

Náš výběr je úřadujícím mistrem Jižní Ameriky. Musím přiznat, že je to nejlepší tým, který jsem měl tu čest trénovat. Velice kvalitní, s vyspělými hráči. Věřím, že budeme i mistry světa. Jsem přesvědčen, že u vás předvedeme kvalitní a pohledný volejbal.

Volejbalový svátek začne ve sportovní hale v Novém Veselí v 18.20 hodin.